Απασχόληση, κοινωνικές υποθέσεις και κοινωνική ένταξη

Σε ποιες περιπτώσεις εφαρμόζονται αυτοί οι κανόνες;

Οι κανόνες της ΕΕ για τον συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης εφαρμόζονται στις ακόλουθες χώρες:

Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ)

Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελλάδα, Εσθονία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Τσεχική Δημοκρατία και Φινλανδία.

Ηνωμένο Βασίλειο

Οι κανόνες της ΕΕ για τον συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης δεν ισχύουν πλέον ως προς το Ηνωμένο Βασίλειο και εντός αυτού από την 1η Ιανουαρίου 2021. Ωστόσο, τα δικαιώματα των προσώπων που καλύπτονται από τη συμφωνία αποχώρησης, η οποία συνήφθη μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου, εξακολουθούν να προστατεύονται.

Για τα πρόσωπα που δεν καλύπτονται από τη συμφωνία αποχώρησης, ο συντονισμός της κοινωνικής ασφάλισης μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου ρυθμίζεται από το σχετικό πρωτόκολλο της συμφωνίας εμπορίου και συνεργασίας. Το πρωτόκολλο, παρόλο που είναι παρόμοιο με τους κανόνες της ΕΕ και διαθέτει ολοκληρωμένο πεδίο εφαρμογής, δεν προβλέπει το ίδιο επίπεδο προστασίας με τους κανονισμούς της ΕΕ.

Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος (ΕΟΧ) και Ελβετία

  • Νορβηγία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν (χώρες ΕΟΧ).
  • Ελβετία.

Οι νέοι κανονισμοί (ΕΚ) αριθ. 883/2004 και (ΕΚ) αριθ. 987/2009 εφαρμόζονται από την 1η Απριλίου 2012 στην Ελβετία και από την 1η Ιουνίου 2012 στη Νορβηγία, στην Ισλανδία και στο Λιχτενστάιν. Από τις 2 Φεβρουαρίου 2013 ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 465/2012 εφαρμόζεται επίσης στη Νορβηγία, στην Ισλανδία και στο Λιχτενστάιν.

Μάθετε για τα δικαιώματά σας ανά χώρα

Σχέσεις με χώρες εκτός ΕΕ

Η ΕΕ επεξεργάζεται επί του παρόντος απόφαση του Συμβουλίου Σύνδεσης η οποία βασίζεται στις συμφωνίες σύνδεσης με την Αλγερία, το Μαρόκο, την Τυνησία, τη Βόρεια Μακεδονία και το Ισραήλ. Αυτή η απόφαση θα διασφαλίζει τη δυνατότητα εξαγωγής ορισμένων παροχών, όπως οι συντάξεις, με βάση την αρχή της αμοιβαιότητας έναντι των υπηκόων της ΕΕ. Προς το παρόν, οι παροχές εξάγονται μόνον εφόσον το προβλέπει η εθνική νομοθεσία ή κάποια διμερής συμφωνία.

Περισσότερες πληροφορίες

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στις συχνές ερωτήσεις.

Χρειάζεστε επιπλέον βοήθεια;

Δεν βρήκατε τις πληροφορίες που ζητάτε;

Επικοινωνήστε με το δίκτυο Europe Direct 00800 6 7 8 9 10 11
Επιλύστε τυχόν προβλήματα με εθνική δημόσια υπηρεσία (SOLVIT)
Ζητήστε νομικές συμβουλές από την υπηρεσία «Η Ευρώπη σου — Συμβουλές»

Διαδώστε αυτή τη σελίδα