Työllisyys, sosiaaliasiat ja osallisuus

Missä sääntöjä sovelletaan?

Silloin, kun henkilö kuuluu EU:n sosiaaliturvan yhteensovittamisen piiriin, hän voi vedota näihin sääntöihin seuraavilla alueilla:

Euroopan unioni (EU)

Alankomaat, Belgia, Bulgaria, Espanja, Irlanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Kroatia, Kypros, Latvia, Liettua, Luxemburg, Malta, Portugali, Puola, Ranska, Romania, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Suomi, Tanska, Tšekki, Unkari, Viro ja Yhdistynyt kuningaskunta

ETA-maat ja Sveitsi

  • Norja, Islanti, Liechtenstein (ETA-maat)
  • Sveitsi

Uusia asetuksia 883/2004 ja 987/2009 on sovellettu Sveitsissä 1.4.2012 alkaen ja Islannissa, Liechtensteinissa ja Norjassa 1.6.2012 alkaen. Asetusta 465/2012 on sovellettu 2.2.2013 alkaen myös Islannissa, Liechtensteinissa ja Norjassa.

Tietoa sosiaaliturvaoikeuksista maittain

Suhteet EU:n ulkopuolisiin maihin

EU:ssa on parhaillaan valmisteltavana neuvoston päätös, joka perustuu Algerian, Marokon, Tunisian, Pohjois-Makedonian ja Israelin kanssa tehtyihin assosiaatiosopimuksiin. Päätös antaa EU:n kansalaisille mahdollisuuden "viedä maasta" tiettyjä etuuksia, kuten eläkkeitä,  vastavuoroisuuden pohjalta. Tätä nykyä etuuksia voidaan viedä maasta vain silloin, kun kansallinen lainsäädäntö tai kahdenvälinen sopimus sen sallii.

Lisätietoja

Katso lisätietoja osiosta Usein kysyttyä.

Jaa tämä sivu