Työllisyys, sosiaaliasiat ja osallisuus

Sosiaalisten oikeuksien pilarin toteuttaminen

”Kun selviydymme pandemiasta ja valmistelemme tarvittavia uudistuksia ja vauhditamme vihreää ja digitaalista siirtymää, on aika mukauttaa myös sosiaalialan sääntökirjaa. Sääntökirjaa, joka takaa sukupolvien välisen solidaarisuuden. Sääntökirjaa, joka palkitsee työntekijöistään huolehtivat yrittäjät, joka keskittyy työllisyyteen ja tarjoaa mahdollisuuksia ja joka asettaa osaamisen, innovoinnin ja sosiaalisen suojelun tasavertaiseen asemaan.”

Puheenjohtaja Ursula von der Leyen, 20.1.2021

 

Toimet

Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilarin 20 periaatetta

Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilarissa on kyse kansalaisten oikeuksien tehostetusta toteuttamisesta 20 periaatteen pohjalta. Tutustu 20 periaatteen selkokieliseen versioon.

Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilaria koskeva toimintasuunnitelma

Toimintasuunnitelmassa esitetään konkreettisia aloitteita, joilla Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilari toteutetaan käytännössä. Siinä ehdotetaan yleistavoitteita, jotka EU:n on saavutettava vuoteen 2030 mennessä.

Tausta

Euroopassa on maailman tasa-arvoisimmat yhteiskunnat, tarkimmin säännellyt työolot ja -ehdot sekä laaja sosiaaliturva. Euroopan parlamentti, neuvosto ja komissio antoivat julistuksen Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilarista Göteborgissa vuonna 2017 pidetyssä sosiaalialan huippukokouksessa. Pilarissa vahvistetaan 20 periaatetta, jotka viitoittavat tietä kohti vahvaa ja sosiaalista 2000-luvun Eurooppaa, joka on oikeudenmukainen, osallistava ja täynnä mahdollisuuksia.

Jotta pilarin 20 periaatetta voidaan valjastaa rakentamaan oikeudenmukaisemmat ja toimivammat työmarkkinat sekä riittävät hyvinvointipalvelut kaikille eurooppalaisille, tarvitaan lisätoimia. Komissio on esittänyt tätä varten konkreettisia aloitteita Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilarin toimintasuunnitelmassa. Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilarin toteuttaminen on EU:n toimielinten, kansallisten, alueellisten ja paikallisten viranomaisten, työmarkkinaosapuolten ja kansalaisyhteiskunnan yhteinen tehtävä.

Porton sosiaalialan huippukokous ja Porton sosiaalinen sitoumus

Neuvoston puheenjohtajana toimiva Portugali järjesti 7.–8.5.2021 sosiaalialan huippukokouksen Portossa. Huippukokouksessa vahvistettiin tavoite asettaa ihmiset etusijalle Euroopan elpymisessä ja sen jälkeen. Se oli myös tilaisuus yhdistää voimat ja sitoutua sosiaalisten oikeuksien pilarin toteuttamiseen korkeimmalla poliittisella tasolla.

Yhteisesti laatimassaan Porton sosiaalialan sitoumuksessa kumppanit vahvistivat 7.5.2021 ne kolme yleistavoitetta, jotka komissio asetti vuodelle 2030 Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilaria koskevassa toimintasuunnitelmassaan.

Eurooppa-neuvoston jäsenet hyväksyivät 8.5.2021 sosiaalikysymyksiä käsittelevän Porton julistuksen.

Eurooppa-neuvosto ilmaisi 25.6.2021 myönteisen suhtautumisensa Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilaria koskevaan toimintasuunnitelmaan sisältyviin EU:n yleistavoitteisiin Porton julistuksen mukaisesti.

Euroopan työllisyyden ja sosiaalisten oikeuksien foorumi

Euroopan komission edustajat, ministerit ja tutkijat keskustelivat yhdessä poliittisten päättäjien ja sidosryhmien kanssa vihreään siirtymään tällä hetkellä liittyvistä yhteiskunnallisista haasteista ja mahdollisuuksista ensimmäisessä Euroopan työllisyyden ja sosiaalisten oikeuksien foorumissa 16.–17.11.2022.

Tällä hetkellä ihmisten suurin huolenaihe ympäri EU:ta on korkeat elinkustannukset. Ukrainan sodan myötä energiansaannista on tullut ensisijainen kysymys, ja ihmiset huolehtivat siitä, miten he pystyvät maksamaan laskunsa. Jotta Euroopan unioni voi saavuttaa ilmastotavoitteensa, tarvitaan oikeanlaista toimintapolitiikkaa, jolla varmistetaan, että siirtymä on sosiaalisesti oikeudenmukainen ja että kaikki saadaan siihen mukaan.

Euroopan työllisyyden ja sosiaalisten oikeuksien foorumi järjestettiin toista kertaa 16.–17.11.2023, ja sen teemana oli tekoälyn vaikutus työelämään.

Teknologian nopean kehityksen ja uusien digitaalisten ratkaisujen avulla voidaan luoda uusia työpaikkoja, lisätä mahdollisuuksia koulutukseen, kasvattaa tuottavuutta ja parantaa tehokkuutta. Tämä kehitys kuitenkin korostaa kasvavaa eriarvoisuutta ja puutteellista läpinäkyvyyttä ympäri maailman. Foorumin esiintyjät pohtivat, miten uuden ajan työelämässä voidaan varmistaa oikeudenmukaisuus, osallistavuus ja avoimuus.

Pysy ajan tasalla ja osallistu

Jaa tämä sivu