Rahoitus
Euroopan komissio rahoittaa työllisyys- ja sosiaaliasioihin sekä syrjäytymisen torjuntaan liittyviä hankkeita seuraavien ohjelmien kautta:
Euroopan sosiaalirahasto (ESR)
Euroopan sosiaalirahasto (ESR) rahoittaa hankkeita, joilla autetaan kansalaisia kohentamaan taitojaan ja työllistymismahdollisuuksiaan. Rahoituksen hakemisesta kiinnostuneiden julkisten ja yksityisten organisaatioiden on otettava yhteyttä ESR:ää hallinnoiviin viranomaisiin omassa maassaan. Euroopan komissio määrittelee rahoituksen painopistealueet, mutta ei ole suoraan mukana valitsemassa rahoitettavia hankkeita.
Lisätietoa ESR:stä
ESR eri EU-maissa
Euroopan globalisaatiorahasto (EGR)
Euroopan globalisaatiorahasto (EGR) pyrkii auttamaan niiden työntekijöiden paluuta työmarkkinoille, jotka on sanottu irti maailmankaupan muutosten vuoksi. Irtisanomisten koettelemat kansalaiset ja yritykset voivat hakea EGR:ltä avustusta kansallisten viranomaisten kautta.
Rahoitus kaudella 2021–2027
Euroopan komissio on ehdottanut Euroopan sosiaalirahaston yksinkertaistamista ja yhtenäistämistä (ESR+) ja Euroopan globalisaatiorahaston tarkistamista. Toimet kuuluvat EU:n monivuotista rahoituskehystä (2021–2027) koskevaan komission ehdotuskokonaisuuteen, joka hyväksyttiin 2. toukokuuta 2018. Ehdotuksia käsitellään parhaillaan Euroopan parlamentissa ja EU:n neuvostossa.
Työllisyyttä ja sosiaalista innovointia koskeva EU-ohjelma (EaSI)
Työllisyyttä ja sosiaalista innovointia koskeva EaSI-ohjelma on Euroopan komission hallinnoima EU-tason rahoitusväline, josta tuetaan työllisyyttä, sosiaalipolitiikan täytäntöönpanoa ja työvoiman liikkuvuutta EU:ssa. Organisaatiot voivat hakea rahoitusta osallistumalla tarjouskilpailuihin ja/tai ehdotuspyyntöihin.
Vähävaraisimmille suunnatun eurooppalaisen avun rahasto (FEAD)
FEAD-rahastosta tuetaan EU-maiden ohjelmia, joista annetaan aineellista apua yhteiskunnan vähävaraisimmille. EU-maiden viranomaiset valitsevat Euroopan komission vuosiksi 2014–2020 hyväksymien kansallisten ohjelmien perusteella kumppaniorganisaatiot, jotka toteuttavat avun jakamisen.
Työmarkkinaosapuolten vuoropuhelu
Komissio tukee hankkeita, jotka liittyvät työmarkkinaosapuolten suhteisiin ja vuoropuheluun EU:n tasolla. Myös kansallisen tason hankkeita tuetaan, jos niillä on riittävä monikansallinen/eurooppalainen ulottuvuus. Tukea annetaan kolmen budjettikohdan kautta. Vuosittain järjestetään ehdotuspyyntöjä, jotka liittyvät budjettikohtiin Työmarkkinasuhteet ja työmarkkinaosapuolten vuoropuhelu, Työmarkkinajärjestöjä koskevat koulutus- ja tiedotustoimet sekä Yritysten edustajille tiedottaminen, heidän kuulemisensa ja osallistumisensa.
Lisätietoa työmarkkinaosapuolten vuoropuhelusta