Απασχόληση, κοινωνικές υποθέσεις και κοινωνική ένταξη

Εφαρμογή του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων

«Καθώς ξεπερνάμε την πανδημία, καθώς προετοιμάζουμε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και επιταχύνουμε τη διττή πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, πιστεύω ότι είναι καιρός να προσαρμόσουμε επίσης το εγχειρίδιο κοινωνικών κανόνων. Ένα εγχειρίδιο που διασφαλίζει την αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών. Ένα εγχειρίδιο που επιβραβεύει τους επιχειρηματίες που φροντίζουν τους εργαζομένους τους. Που επικεντρώνεται στις θέσεις εργασίας και ανοίγει ευκαιρίες. Που θέτει σε ισότιμη βάση τις δεξιότητες, την καινοτομία και την κοινωνική προστασία.»

Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν, 20 Ιανουαρίου 2021

 

Δράσεις

Οι 20 αρχές του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων.

Στόχος του πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων είναι η καλύτερη εφαρμογή των δικαιωμάτων των πολιτών, με γνώμονα 20 βασικές αρχές. Διαβάστε για τις 20 αρχές σε κείμενο για όλους.

Σχέδιο δράσης για τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων.

Το σχέδιο δράσης καθορίζει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την υλοποίηση του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων. Προτείνει πρωταρχικούς στόχους για την ΕΕ έως το 2030.

Ιστορικό

Η Ευρώπη είναι ο τόπος με τις πλέον ισότιμες κοινωνίες παγκοσμίως, με τα υψηλότερα πρότυπα στις συνθήκες εργασίας και με ευρεία κοινωνική προστασία. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Επιτροπή διακήρυξαν τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων το 2017 στη σύνοδο κορυφής του Γκέτεμποργκ. Ο πυλώνας καθορίζει 20 βασικές αρχές οι οποίες αποτελούν τον φάρο που μας καθοδηγεί προς μια ισχυρή κοινωνική Ευρώπη που είναι δίκαιη, συμπεριληπτική και γεμάτη ευκαιρίες στον 21ο αιώνα.

Πρέπει να γίνουν περισσότερα ώστε οι 20 αρχές του πυλώνα να μας βοηθήσουν να οικοδομήσουμε πιο δίκαιες και εύρυθμες αγορές εργασίας καθώς και καλά συστήματα κοινωνικής πρόνοιας προς όφελος όλων των Ευρωπαίων. Με το σχέδιο δράσης για τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων, η Επιτροπή παρουσιάζει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την επίτευξη αυτού του στόχου. Η υλοποίηση του πυλώνα αποτελεί κοινή προσπάθεια των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, των εθνικών, περιφερειακών και τοπικών αρχών, των κοινωνικών εταίρων και της κοινωνίας των πολιτών.

Κοινωνική σύνοδος κορυφής του Πόρτο και κοινωνική δέσμευση του Πόρτο

Η κοινωνική σύνοδος κορυφής του Πόρτο στις 7-8 Μαΐου 2021, που διοργανώθηκε από την πορτογαλική Προεδρία του Συμβουλίου, έδωσε την ευκαιρία να επιβεβαιωθούν εκ νέου η δέσμευση και η φιλοδοξία να δοθεί προτεραιότητα στους ανθρώπους όσον αφορά την ανάκαμψη στην Ευρώπη και πέραν αυτής. Η κοινωνική σύνοδος κορυφής του Πόρτο αποτέλεσε επίσης ευκαιρία για να συνασπιστούν οι δυνάμεις που θα ανανεώσουν, στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο, τη δέσμευση για την υλοποίηση του κοινωνικού πυλώνα.

Στις 7 Μαΐου οι εταίροι υιοθέτησαν τους τρεις πρωταρχικούς στόχους για το 2030 που καθορίζονται στο σχέδιο δράσης της Επιτροπής για τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων με μια κοινή κοινωνική δέσμευση του Πόρτο.

Στις 8 Μαΐου τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ενέκριναν τη διακήρυξη του Πόρτο για τις κοινωνικές υποθέσεις.

Στις 25 Ιουνίου 2021 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε την ικανοποίησή του για τους πρωταρχικούς στόχους της ΕΕ που ορίζονται στο σχέδιο δράσης για τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων, σύμφωνα με τη διακήρυξη του Πόρτο.

Ευρωπαϊκό Φόρουμ για την Απασχόληση και τα Κοινωνικά Δικαιώματα

Εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπουργοί και πανεπιστημιακοί, μαζί με τους/τις υπεύθυνους/-ες χάραξης πολιτικής και τα ενδιαφερόμενα μέρη συζήτησαν τις τρέχουσες κοινωνικές προκλήσεις και ευκαιρίες της πράσινης μετάβασης στο πρώτο Ευρωπαϊκό Φόρουμ για την Απασχόληση και τα Κοινωνικά Δικαιώματα στις 16-17 Νοεμβρίου 2022.

Το κόστος ζωής είναι σήμερα το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα για τους ανθρώπους σε ολόκληρη την ΕΕ. Καθώς τα ενεργειακά αποθέματα καθίστανται προτεραιότητα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, οι πολίτες επικεντρώνονται στο να μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους. Για να ανταποκριθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση στις φιλοδοξίες της για το κλίμα, πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή οι κατάλληλες πολιτικές για να διασφαλιστεί ότι η μετάβαση είναι κοινωνικά δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς.

Το θέμα του δεύτερου Ευρωπαϊκού Φόρουμ για την Απασχόληση και τα Κοινωνικά Δικαιώματα στις 16-17 Νοεμβρίου 2023 ήταν ο αντίκτυπος της τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο της εργασίας.

Ο ταχύς τεχνολογικός μετασχηματισμός και οι νέες ψηφιακές τεχνολογίες δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, διευρύνουν την πρόσβαση στην εκπαίδευση, ενισχύουν την παραγωγικότητα και βελτιώνουν την αποδοτικότητα. Ωστόσο, οι εξελίξεις αυτές τονίζουν επίσης την αυξανόμενη ανισότητα και την έλλειψη διαφάνειας σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι ομιλητές του φόρουμ συζήτησαν πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε δικαιοσύνη, συμμετοχικότητα και διαφάνεια στον νέο αυτό κόσμο της εργασίας.

Παρακολουθήστε τις τελευταίες εξελίξεις και λάβετε μέρος

Διαδώστε αυτή τη σελίδα