Foglalkoztatás, szociális ügyek és társadalmi befogadás

A szociális jogok európai pillére

Az Európai Parlament, a Tanács és a Bizottság a 2017 novemberében, Göteborgban (Svédország) – a tisztességes munkafeltételek és a növekedés témájának szentelt szociális csúcstalálkozón – kihirdette a szociális jogok európai pillérét. A pillér 20 kulcsfontosságú elvet és jogot fogalmaz meg a méltányos alapon és jól működő munkaerőpiacok alátámasztására, a következő három fejezetbe csoportosítva:

  • esélyegyenlőség és a munkavállalási jog;
  • tisztességes munkafeltételek;
  • szociális védelem és társadalmi befogadás.

A 2000. évi Alapjogi Charta óta az uniós intézmények most először hirdettek ki szociális jogi csomagot. A pillérhez tartozó 20 elvet és jogot a Bizottság európai szinten útnak indított konkrét kezdeményezésekkel kívánja a gyakorlatban megvalósítani.

Az Európai Bizottság megválasztott elnöke, Ursula von der Leyen elkötelezte magát a pillér mellett az Európai Parlament tagjai előtt 2019 júliusában Strasbourgban tartott beszédében, valamint a következő Európai Bizottság hivatali időszakára szóló politikai iránymutatásában, és további intézkedéseket ígért az elvek és a jogok megvalósítására.

Jóllehet a tagállamok, valamint a szociális partnerek és a civil társadalom kezében van azoknak az eszközöknek a zöme, amelyekkel el lehet érni a pillér keretében kitűzött célokat, az Európai Unió, és kiváltképp az Európai Bizottság sokat tehet az ügyért azáltal, hogy megszabja a kereteket, és kijelöli a megfelelő irányt.

Bővebben a kezdeményezésről

Oldal megosztása