A személyes adatok védelme

Az Európai Bizottság elkötelezetten védelmezi a felhasználók személyes adatait.

Az uniós intézmények által kezelt személyes adatok védelme a természetes személyeknek a személyes adatok uniós intézmények, szervek, hivatalok és ügynökségek általi kezelése tekintetében való védelméről szóló (EU) 2018/1725 rendeleten alapul.

Ez az adatvédelmi politika az Európai Bizottság összes, ec.europa.eu domainnevű weboldalára vonatkozik. E weboldalak túlnyomó részén a felhasználó bármiféle személyes adat megadása nélkül böngészhet, egyes esetekben azonban a felhasználó által igényelt elektronikus szolgáltatásokhoz szükség van bizonyos adatok közlésére.

A személyes adatok megadását igénylő weboldalak üzemeltetői ezeket az adatokat a fent említett rendeletben foglaltak maradéktalan betartásával kezelik, és egyedi adatvédelmi nyilatkozatukban tájékoztatással szolgálnak az adatok felhasználásáról.

E tekintetben:

 • minden egyes e-szolgáltatás esetében adatkezelő gondoskodik az adatvédelmi nyilatkozat tiszteletben tartásáról;
 • az Európai Bizottság részéről az adatvédelmi tisztviselő gondoskodik a rendelet előírásainak betartásáról, aki ezen túlmenően tanácsokkal látja el az adatkezelőket kötelezettségeik teljesítésével kapcsolatban;

 • az európai adatvédelmi biztos független ellenőrző szervként mindegyik intézménynél figyelemmel kíséri a szabályok betartását.

Az Európai Bizottság ec.europa.eu domainnevű weboldalai tartalmazhatnak külső weboldalakra mutató linkeket is. Ha oldalainkon harmadik féltől származó (külső) tartalmakat kíván igénybe venni, Önnek adott esetben el kell fogadnia az ő egyedi feltételeit, ideértve a cookie-k alkalmazására vonatkozó feltételeket, melyekre a Bizottságnak nincs semmilyen befolyása.

Elektronikus szolgáltatások

Az EUROPA portálon rendelkezésre álló e-szolgáltatások vagy erőforrások az emberek és az európai intézmények közötti kommunikációt hivatottak elősegíteni.

Az EUROPA portálon kínált elektronikus szolgáltatások a következő három típusba sorolhatók:

 • információs szolgáltatások – ezek könnyű és tényleges hozzáférést nyújtanak konkrét információkhoz;
 • interaktív kommunikációs szolgáltatások – ezek megkönnyítik a szakpolitikai konzultációt és a véleménynyilvánítást;
 • ügyviteli szolgáltatások – ezek adnak hozzáférést az EU-val folytatott alapvető tranzakciókhoz, pl. közbeszerzési eljárásokhoz, pénzügyi műveletekhez, munkaerő-toborzáshoz, eseményekre való regisztráláshoz és dokumentumok beszerzéséhez.

Az egyedi adatvédelmi nyilatkozatokban foglalt információk

Az egyedi adatvédelmi nyilatkozatoknak a következő információkat kell tartalmazniuk az adatok felhasználásával kapcsolatban:

 • a gyűjtött információk típusa;
 • az adatgyűjtés célja;
 • az adatgyűjtés technikai eszközei;
 • az információkhoz hozzáférő személyek köre;
 • hogyan tud az érintett hozzáférni személyes adataihoz, hogyan ellenőrizheti azok pontosságát, és adott esetben hogyan tudja helyesbíteni az esetleges hibákat;
 • az adatok megőrzésének időtartama;
 • a személyes adatok védelmét szolgáló biztonsági intézkedések;
 • kapcsolatfelvételi lehetőség arra az esetre, ha az érintettnek kérdése vagy panasza van.

Europa Analytics

Az Europa Analytics szolgáltatás az Európai Bizottság EUROPA portálon megjelenő weboldalainak hatékonyságát és eredményességét méri.

Ön – akár az első meglátogatott oldal tetején megjelenő „cookie banner”, akár az Europa Analytics felület segítségével – szabadon elutasíthatja a szolgáltatás alkalmazását.

A szolgáltatás alkalmazásának elutasítása nincs hatással az EUROPA portál által nyújtott felhasználói élményre.

Bővebben a Europa Analytics szolgáltatásról

Kapcsolatfelvétel az EUROPA portál webhelyein

Sok EUROPA-oldalon rendelkezésre áll a „Kapcsolat” gomb, melyre rákattintva a felhasználók e-mail-üzenetben elküldhetik kérdéseiket, észrevételeiket a webhelyhez tartozó postafiók címére.

Amikor a felhasználó ilyen módon üzenetet küld, személyes adatainak gyűjtésére csak a válaszadás céljából kerül sor.

Ha a postafiók kezeléséért felelős munkatársak nem tudnak válaszolni a feltett kérdésre, az üzenetet egy másik szervezeti egységhez továbbítják. A felhasználó e-mailben kap tájékoztatást arról, hogy kérdését melyik szervezeti egység fogja megválaszolni.

Ha kérdése van e-mail-üzenetének és személyes adatainak kezelésével kapcsolatban, foglalja bele azt az elküldeni kívánt e-mailbe.

Az adatok védelme

Az összegyűjtött személyes adatokat az Európai Bizottság tárolja az Európai Bizottság kommunikációs és információs rendszereinek biztonságáról szóló, 2017. január 10-i (EU, Euratom) 2017/46 határozat előírásainak tiszteletben tartásával.

Abban az esetben, ha az összegyűjtött személyes adatokat adatfeldolgozóként eljáró külső alvállalkozó számítógépén tároljuk, a külső alvállalkozónak be kell tartania az egyedi szerződéses feltételeket és a 2016 áprilisában kihirdetett általános adatvédelmi rendeletből eredő titoktartási kötelezettségeket. 

 

Az adatok ellenőrzése, módosítása és törlése

Ha ellenőrizni, módosítani vagy törölni szeretné személyes adatait, amelyeket az EUROPA webhely és aloldalai tárolnak, akkor az alábbi űrlap kitöltésével vegye fel a kapcsolatot a Kommunikációs Főigazgatóság „Webkommunikáció – Europa” egységével.
E-mail-üzenetében egyértelműen tüntesse fel kérelmének tárgyát (az EUROPA portál weboldalain közzétett személyes adatok ellenőrzése, módosítása vagy törlése), és adja meg az adott webhely/weboldalak URL-címét.