Ocuparea Forţei de Muncă, Afaceri Sociale şi Incluziune

Implementarea Pilonului european al drepturilor sociale

„Pe măsură ce depășim criza provocată de pandemie, pregătim reformele necesare și accelerăm dubla tranziție verde și digitală, cred că a venit timpul să adaptăm și cadrul de reglementare pentru aspectele sociale. Un cadru de reglementare care asigură solidaritatea între generații. Un cadru de reglementare care recompensează antreprenorii cărora le pasă de angajații lor. Care se concentrează pe locurile de muncă și oferă oportunități. Care pune competențele, inovarea și protecția socială pe picior de egalitate.”

Președinta von der Leyen, 20 ianuarie 2021

 

Acțiuni

Pilonul european al drepturilor sociale în 20 de principii

Pilonul european al drepturilor sociale urmărește o mai bună respectare a drepturilor cetățenilor, pornind de la 20 de principii esențiale. Descoperiți cele 20 de principii într-o versiune ușor de citit.

Planul de acțiune privind Pilonul european al drepturilor sociale

Planul de acțiune stabilește inițiative concrete pentru transpunerea Pilonului european al drepturilor sociale în realitate. El propune o serie de obiective principale pentru UE până în 2030.

Context

Europa se bucură de cele mai echitabile societăți din lume, unde se aplică cele mai înalte standarde privind condițiile de muncă și o protecție socială amplă. Parlamentul European, Consiliul și Comisia au proclamat Pilonul european al drepturilor sociale în 2017, cu ocazia Summitului de la Göteborg. Pilonul stabilește 20 de principii-cheie, menite să ne ghideze, în secolul 21, către o Europă socială puternică, echitabilă, incluzivă și plină de oportunități.

Trebuie să facem mai mult pentru ca cele 20 principii ale pilonului să ne ajute să construim piețe ale muncii mai echitabile și mai funcționale, precum și sisteme de protecție socială performante, de care să beneficieze toți europenii. Una din inițiativele concrete propuse de Comisie pentru realizarea acestor obiective este Planul de acțiune privind Pilonul european al drepturilor sociale. Este vorba de un efort comun al instituțiilor UE, al autorităților naționale, regionale și locale, al partenerilor sociali și al societății civile.

Summitul social de la Porto și Angajamentul social de la Porto

În cadrul Summitului social de la Porto din 7-8 mai 2021, organizat de președinția portugheză a Consiliului, au fost confirmate angajamentul și ambiția de a pune pe primul loc oamenii în procesul de redresare și dezvoltare a Europei. Summitul social de la Porto a reprezentat și o ocazie de a ne reuni forțele în vederea reînnoirii, la cel mai înalt nivel politic, a angajamentului de a implementa Pilonul drepturilor sociale.

Pe 7 mai, partenerii au semnat cele trei obiective principale pentru 2030 stabilite în Planul de acțiune al Comisiei privind Pilonul european al drepturilor sociale, în cadrul Angajamentului social comun de la Porto.

Pe 8 mai, membrii Consiliului European au adoptat Declarația de la Porto cu privire la chestiuni sociale.

Pe 25 iunie, Consiliul European a salutat obiectivele principale ale UE incluse în Planul de acțiune privind Pilonul european al drepturilor sociale, în conformitate cu Declarația de la Porto.

Forumul european privind ocuparea forței de muncă și drepturile sociale

Reprezentanți ai Comisiei Europene, miniștri și reprezentanți ai mediului academic, factori de decizie și părți interesate s-au reunit în cadrul primului Forum european privind drepturile sociale și ocuparea forței de muncă, în zilele de 16-17 noiembrie 2022, pentru a discuta despre provocările societale actuale și despre oportunitățile tranziției verzi.

Costul vieții este în prezent preocuparea numărul 1 pentru europeni. Întrucât aprovizionarea cu energie a devenit o prioritate din cauza războiului din Ucraina, oamenii se concentrează pe plata facturilor. Pentru ca Uniunea Europeană să-și îndeplinească ambițiile în materie de climă, trebuie instituite politici adecvate pentru a se garanta că tranziția este justă din punct de vedere social și că nimeni nu este lăsat în urmă.

Tema celei de a doua ediții a Forumului european privind drepturile sociale și ocuparea forței de muncă, derulate în zilele de 16-17 noiembrie 2023, a fost impactul inteligenței artificiale asupra lumii muncii.

Progresele tehnologice rapide și noile tehnologii digitale creează noi locuri de muncă, extind accesul la educație, stimulează productivitatea și îmbunătățesc eficiența. În jurul lor se constată însă o creștere a inegalității și o lipsă de transparență în întreaga lume. Participanții la forum au discutat despre cum s-ar putea asigura echitatea, incluziunea și transparența în această nouă eră a muncii.

Urmăriți și dezbateți actualitatea pe rețelele sociale

Distribuiți pagina