Ocuparea Forţei de Muncă, Afaceri Sociale şi Incluziune

Unde se aplică aceste norme?

Dacă sunteţi asigurat în baza normelor europene de securitate socială, vă puteţi baza pe ele în:

Uniunea Europeană (UE)

Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Croația, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Cehă, Regatul Unit, România, Slovacia, Slovenia, Spania şi Ungaria.

SEE şi Elveţia

  • Norvegia, Islanda, Liechtenstein (state membre ale Spaţiului Economic European - SEE)
  • Elveţia.

Noile Regulamente 883/2004 şi 987/2009 se aplică Elveției începând de la 1 aprilie 2012, iar Norvegiei, Islandei și Liechtensteinului  de la 1 iunie 2012. Începând cu data de 2 februarie 2013, Regulamentul nr. 465/2012 se aplică și Norvegiei, Islandei și Liechtensteinului.

Atenție! Prevederile Regulamentelor nr. 883/2004 și 987/2009 nu se aplică între Croația și Elveția. Protocolul referitor la participarea Croației la Acordul dintre UE și Elveția privind libera circulație a persoanelor nu a intrat încă în vigoare.

Aflaţi care sunt drepturile dumneavoastră în fiecare ţară

Relaţiile cu ţări terţe

UE lucrează în prezent la elaborarea unei decizii a Consiliului de asociere bazate pe acordurile de asociere cu Algeria, Maroc, Tunisia, Macedonia de Nord şi Israel. Decizia va garanta transferul anumitor prestaţii, precum pensiile, pe baza reciprocităţii faţă de cetăţenii UE. În prezent, aceste prestaţii se transferă doar în cazul în care există prevederi în acest sens în legislaţia naţională sau într-un acord bilateral.

Informaţii suplimentare

Consultaţi rubrica întrebări frecvente pentru informaţii suplimentare.

Nicio știre relevantă în ultimele șase luni.

Distribuiți pagina