Protecția datelor cu caracter personal

Comisia Europeană se angajează să protejeze viața privată a utilizatorilor.

Politica privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal de către instituțiile Uniunii Europene se bazează pe Regulamentul (UE) 2018/1725 privind protecția datelor cu caracter personal de către instituțiile, organele, oficiile și agențiile UE.

Această politică vizează toate site-urile Comisiei Europene din cadrul domeniului „ec.europa.eu”. Puteți naviga pe majoritatea paginilor acestor site-uri fără a trebui să furnizați date personale. În unele cazuri însă, pentru a vă putea oferi serviciile electronice solicitate, este nevoie de astfel de date.

Site-urile care solicită astfel de informații le prelucrează în deplină conformitate cu prevederile regulamentului menționat mai sus și oferă informații despre cum vă vor utiliza datele în declarațiile lor de confidențialitate.

În această privință:

 • pentru fiecare serviciu electronic, un operator asigură conformitatea cu politica de confidențialitate
 • în cadrul Comisiei Europene, un responsabil cu protecția datelor se asigură că regulamentul este aplicat și oferă consiliere operatorilor cu privire la îndeplinirea obligațiilor ce le revin

 • pentru toate instituțiile, Autoritatea Europeană pentru Protecția Datelor acționează în calitate de autoritate independentă de supraveghere

Site-urile Comisiei Europene din cadrul domeniului „ec.europa.eu” pot conține linkuri către site-uri aparținând unor terți. Pentru a utiliza conținutul de la terți pe site-urile noastre, aceștia vă pot cere să le acceptați termenii și condițiile specifice, inclusiv politicile lor referitoare la modulele cookie, asupra cărora nu avem control.

Servicii electronice

Un serviciu electronic de pe portalul Europa este un serviciu sau o resursă care îmbunătățește comunicarea dintre cetățeni și instituțiile europene.

Portalul Europa oferă 3 tipuri de servicii electronice:

 • servicii de informare a publicului
 • servicii de comunicare interactivă, care facilitează consultările și formularea sugestiilor
 • servicii de tranzacții cu instituțiile UE (achiziții publice, operațiuni financiare, recrutare, înscriere la evenimente, comenzi de documente etc.)

Informațiile care figurează într-o declarație specifică de confidențialitate

O declarație specifică de confidențialitate conține următoarele informații privind utilizarea datelor dumneavoastră cu caracter personal:

 • ce fel de informații se colectează
 • în ce scop sunt colectate
 • prin ce mijloace tehnice sunt colectate
 • cine are acces la informațiile dumneavoastră
 • cum puteți să le accesați, să le verificați exactitatea și să le corectați
 • cât timp sunt păstrate datele dumneavoastră
 • ce măsuri de securitate sunt luate pentru a vă proteja informațiile
 • pe cine puteți contacta în cazul în care aveți întrebări sau nemulțumiri

Europa Analytics

Europa Analytics este un serviciu instituțional care măsoară eficacitatea și eficiența site-urilor Comisiei Europene de pe portalul Europa.

Aveți libertatea de a respinge utilizarea acestui serviciu – fie pe prima pagină pe care o vizitați, prin intermediul bannerului dedicat modulelor cookie, fie pe site-ul Europa Analytics.

Dacă alegeți să nu permiteți utilizarea serviciului, acest lucru nu are niciun impact asupra navigării pe site-urile Europa.

Detalii despre Europa Analytics

Contactați echipele site-urilor Europa

Pe numeroase pagini de pe portalul Europa există un buton de contact pe care îl puteți utiliza pentru a trimite comentarii prin e-mail către o căsuță electronică dedicată.

Atunci când trimiteți mesajul, destinatarul colectează datele cu caracter personal doar pentru a vă putea răspunde.

E-mailul dumneavoastră va fi transmis unui alt serviciu dacă echipa responsabilă de căsuța poștală nu este în măsură să vă răspundă la întrebare. Veți fi informat prin e-mail care este acest serviciu.

Dacă aveți întrebări în legătură cu prelucrarea corespondenței dumneavoastră și a datelor cu caracter personal, le puteți include în mesajul pe care ni-l adresați.

Păstrarea datelor în condiții de siguranță

Datele cu caracter personal colectate sunt stocate de Comisia Europeană în conformitate cu Decizia Comisiei din ianuarie 2017 privind securitatea sistemelor informatice și de comunicații utilizate de Comisia Europeană.

În cazurile în care datele cu caracter personal colectate sunt stocate pe calculatorul vreunui subcontractant extern care acționează ca persoană împuternicită de către operator, subcontractantul respectiv trebuie să respecte anumite clauze contractuale și obligațiile de confidențialitate care decurg din Regulamentul general privind protecția datelor din aprilie 2016. 

 

Verificarea, modificarea sau ștergerea informațiilor

Dacă doriți să verificați, să modificați sau să ștergeți datele dumneavoastră cu caracter personal stocate de portalul Europa și de subsite-urile sale, puteți trimite un e-mail unității „Comunicare pe internet – portalul Europa” din cadrul DG Comunicare, folosind formularul de mai jos.
Precizați clar în e-mail natura solicitării dumneavoastră (verificarea, modificarea sau ștergerea datelor cu caracter personal publicate pe site-urile portalului Europa) și includeți URL-ul site-ului/paginilor la care se referă cererea dumneavoastră.