Foglalkoztatás, szociális ügyek és társadalmi befogadás

A Tanulószerződéses Gyakorlati Képzés Európai Szövetsége

A Tanulószerződéses Gyakorlati Képzés Európai Szövetsége (European Alliance for Apprenticeships, EAfA) egy több érdekelt felet tömörítő platform, melynek célja:

  • Az európai tanulószerződéses gyakorlati képzések minőségének, kínálatának és imázsának megerősítése
  • gyakornokok mobilitásának előmozdítása

E célok elérését nemzeti kötelezettségvállalásokkal és az érdekelt felek önkéntes fogadalmaival segítjük elő.

Kik a tagok?

A nemzeti kormányokon kívül az EAfA tagjai között találhatók vállalatok és üzleti szervezetek, ipari, kereskedelmi és kézműves kamarák, oktatási és képzési szolgáltatók, ifjúsági és non-profit szervezetek, regionális és helyi hatóságok, szociális partnerek, szakmai testületek és hálózatok, valamint kutatási intézmények és agytrösztök.

Az EAfA egy platform a tapasztalatok megosztására és a legjobb gyakorlatokból való tanulásra. Lehetővé teszi, hogy a tagjai:

  • Partnereket találjanak
  • Rendezvényeket népszerűsítsenek
  • Ötleteket és tevékenységeket dolgozzanak ki
  • Hozzáférést biztosítsanak a tanulószerződéses gyakorlati képzésekkel kapcsolatos legújabb hírekhez és eszközökhöz

A Szövetség minden EU-s, EFTA- és tagjelölt ország és azok érdekelt felei előtt nyitva áll.

Mik az előnyei?

A tanulószerződéses gyakorlati képzések megkönnyítik a tanulásról vagy képzésről a munkára való átállást. Ötvözik a vállalati alapú képzést az iskolai alapú oktatással, elvégzésük esetén országosan elismert képesítéshez vezetnek.

A gyakornokok értékes munkahelyi készségeket sajátítanak el szakmai környezetben, ami magasabb fokú jövőbeli foglalkoztathatóságot biztosít a számukra. 

A tanulószerződéses gyakorlati képzéseket kínáló vállalatok valószínűleg nettó nyereséget érnek el a beruházásukon. Ez történhet a tanulószerződéses gyakorlati képzés folyamán vagy nem sokkal utána, a teljesen kiképzett dolgozó alkalmazásakor.

Az adatok azt mutatják, hogy az erős szakoktatással, szakképzéssel és tanulószerződéses gyakorlati képzési rendszerrel rendelkező országokban alacsonyabb szintű az ifjúsági munkanélküliség. A gyakornokok sokszor szerződéses jogviszonyban állnak a munkaadóval, és díjazásban részesülnek a munkájukért.

Az EAfA előmozdítja az ifjúsági foglalkoztatást, és támogatja az Ifjúsági garancia célkitűzését, miközben csökkenti a munkaerőpiaci készségkínálat és -kereslet közötti diszparitást.

Mi történt eddig?

A Szövetség mozgósította az EU-tagállamokat, az EFTA-t és az EU-tagjelölt országokat, valamint számos érdekelt felet, annak érdekében, hogy minőségi tanulószerződéses gyakorlati képzéseket folytassanak.

Cedefop és az Európai Képzési Alapítvány stratégiai szakértői támogatásával elősegítette a hálózatépítést, az együttműködést és a helyes gyakorlatok megosztását.

A Szövetség a tanulószerződéses gyakorlati képzések előnyeire való figyelemfelkeltéshez is ugyanúgy hozzájárult.

Nincsenek kapcsolódó hírek az elmúlt fél évre visszamenőleg.

Oldal megosztása