Zapošljavanje, socijalna pitanja i uključenost

Iskaznica EU-a za osobe s invaliditetom

Iskaznica EU-a za osobe s invaliditetom

Kako bi se osobama s invaliditetom omogućilo lakše putovanje među zemljama EU-a, EU razvija sustav uzajamnog priznavanja koji se temelji na iskaznici EU-a za osobe s invaliditetom.

U ovom trenutku države članice EU-a ne priznaju uzajamno invaliditet pa je osobama s invaliditetom teško putovati u druge zemlje EU-a. Primjerice, moguće je da se njihove nacionalne iskaznice za osobe s invaliditetom ne priznaju.

Iskaznica EU-a za osobe s invaliditetom omogućit će jednak pristup određenim povlasticama, osobito u području kulture, zabave, sporta i prometa. Iskaznicu će uzajamno priznavati zemlje EU-a koje dobrovoljno sudjeluju u sustavu.

Pilot-projekt pokrenut je u veljači 2016., a iskaznica će se početi upotrebljavati u prvoj skupini od osam zemalja EU-a:

Te su zemlje odabrane nakon poziva na podnošenje prijedloga iz 2015. za potporu nacionalnim projektima o uzajamno priznatoj europskoj iskaznici za osobe s invaliditetom i povezanim povlasticama. Rezultati poziva dostupni su javnosti.

Pilot-projekt pripremljen je u suradnji s posebnom projektnom radnom skupinom, koju trenutačno čini 17 država članica i organizacija civilnog društva. Ta je skupina dio Skupine visoke razine za osobe s invaliditetom.

Iskaznica ne utječe na nacionalne kriterije prihvatljivosti ni na nacionalna pravila. Države članice i dalje odlučuju tko u skladu s nacionalnom definicijom invaliditeta ima pravo na iskaznicu te odlučuju o postupku njezina izdavanja.

Podijeli ovu stranicu