Zaštita osobnih podataka

Europska komisija predana je zaštiti privatnosti korisnika.

Politika zaštite pojedinaca u vezi s obradom osobnih podataka u institucijama Europske unije temelji se na Uredbi (EU) 2018/1725 o zaštiti pojedinaca u vezi s obradom osobnih podataka u institucijama, tijelima, uredima i agencijama Unije

Tom su politikom obuhvaćene sve internetske stranice Europske komisije na domeni ec.europa.eu. Iako je većinu tih stranica moguće pregledavati bez davanja osobnih podataka, ponekad su takve informacije potrebne da bi vam se mogle pružiti e-usluge koje zatražite.

Na stranicama na kojima su potrebni takvi podaci ti se podaci obrađuju potpuno u skladu s Uredbom te vam se pružaju informacije o uporabi vaših podataka u posebnim izjavama o politici zaštite osobnih podataka koje se odnose na te stranice.

U tom pogledu:

 • za svaku e-uslugu voditelj obrade brine se za usklađenost s politikom zaštite osobnih podataka
 • za Europsku komisiju službenik za zaštitu podataka brine se za primjenu Uredbe i savjetuje voditelje obrade podataka kako da obavljaju svoje zadatke

 • za sve institucije nezavisno nadzorno tijelo je Europski nadzornik za zaštitu podataka.

Na internetskim stranicama Europske komisije na domeni ec.europa.eu mogu se nalaziti poveznice na stranice treće strane. Radi pristupanja sadržaju treće strane prisutnom na našim stranicama i korištenja tog sadržaja možda ćete trebati prihvatiti uvjete tih pružatelja sadržaja, uključujući njihove politike kolačića, nad kojima mi nemamo kontrolu.

E-usluge

E-usluga na portalu Europa znači usluga ili resurs kojim se poboljšava komunikacija između građana i europskih institucija.

Na portalu Europa nude se tri vrste e-usluga:

 • usluge informiranja koje omogućavaju jednostavan i učinkovit pristup informacijama
 • interaktivne komunikacijske usluge kojima se olakšava savjetovanje o politikama i davanje povratnih informacija
 • transakcijske usluge kojima se omogućavaju osnovni oblici transakcija s EU-om, kao što su javna nabava, financijske transakcije, zapošljavanje, prijave na događanja i nabava dokumenata.

Informacije navedene u posebnoj izjavi o zaštiti osobnih podataka

Posebna izjava o zaštiti osobnih podataka sadržava sljedeće informacije o uporabi vaših podataka:

 • koji se podaci prikupljaju
 • u koju se svrhu prikupljaju
 • tehnička sredstva kojima se prikupljaju
 • tko može vidjeti vaše podatke
 • kako možete pristupiti svojim podacima, provjeriti njihovu točnost i ispraviti ih
 • koliko se dugo vaši podaci čuvaju
 • koje se mjere sigurnosti poduzimaju za zaštitu vaših podataka
 • kome možete uputiti pitanja ili pritužbe.

Europa Analytics

Europa Analytics je korporativna usluga za mjerenje djelotvornosti i učinkovitosti internetskih stranica Europske komisije na portalu Europa.

Vaše je pravo da toj usluzi ne dopustite obradu svojih podataka. Obradu možete zabraniti putem obavijesti o kolačićima na vrhu prve stranice koju posjetite ili na stranici Europa Analytics.

Ako ne dopustite rad toj usluzi, to ni na koji način neće utjecati na vaše pregledavanje stranica tijekom posjeta portalu Europa.

Više o službi Europa Analytics

Kako kontaktirati stranice portala Europa

Na mnogim se stranicama na portalu Europa nalazi gumb „Kontakt” koji pokreće vašu aplikaciju za e-poštu i omogućava vam slanje komentara u e-pretinac.

Kad šaljete takve poruke, vaši se osobni podaci prikupljaju samo u mjeri u kojoj je to potrebno za odgovor.

Vaša će se e-pošta proslijediti drugoj službi ako tim koji odgovara na poruke koje ste uputili u taj pretinac ne može odgovoriti na vaše pitanje. E-poštom će vas obavijestiti o tome kojoj je službi vaše pitanje proslijeđeno.

U svoju poruku možete uključiti sva pitanja o obradi vaše e-pošte i povezanih osobnih podataka.

Čuvanje podataka

Europska komisija pohranjuje prikupljene osobne podatke u skladu s odlukom Komisije iz siječnja 2017. o sigurnosti komunikacijskih i informacijskih sustava u Europskoj komisiji.

Ako se prikupljeni osobni podaci pohranjuju na računalu vanjskog podugovaratelja koji djeluje kao izvršitelj obrade, na njih se primjenjuju posebne ugovorne odredbe i obveze u pogledu povjerljivosti koje proizlaze iz opće uredbe o zaštiti podataka iz travnja 2016. 

 

Provjeravanje, mijenjanje ili brisanje podataka

Ako želite provjeriti, izmijeniti ili izbrisati svoje osobne podatke koji su pohranjeni na stranicama portala Europa, obratite se odjelu za internetsku komunikaciju tog portala u Glavnoj upravi za komunikaciju koristeći se obrascem u nastavku.
U svojoj poruci jasno navedite prirodu vašeg zahtjeva (provjera, izmjena ili brisanje osobnih podataka objavljenih na stranicama portala Europa) kao i URL internetske stranice ili stranica na koje se vaš zahtjev odnosi.