Foglalkoztatás, szociális ügyek és társadalmi befogadás

Európai fogyatékossági igazolvány

Európai fogyatékossági igazolvány

Az EU elő kívánja segíteni, hogy a fogyatékkal élő személyek minél kevesebb nehézségbe ütközzenek, amikor más uniós tagországokba utaznak, ezért egységes európai uniós fogyatékossági igazolvány bevezetésén munkálkodik.

Jelenleg az uniós tagországok nem ismerik el kölcsönösen a többi tagország fogyatékkal élő állampolgárainak jogállását. Ez megnehezítheti az érintett személyek számára, hogy más uniós országokba utazzanak. Előfordulhat ugyanis, hogy egy másik EU-tagállamban nem ismerik el a hazájukban kiállított fogyatékossági igazolványt.

Az egységes uniós fogyatékossági igazolvány ezt a helyzetet hivatott orvosolni: biztosítani fogja ugyanis, hogy az igazolvány birtokosai más tagországokban – különösképp a kultúra, a szabadidő, a sport és a közlekedés területén – ugyanazokkal a feltételekkel tudjanak hozzáférni bizonyos kedvezményekhez, mint azok a személyek, akik az adott országban kiállított igazolvánnyal rendelkeznek. Az egységes uniós fogyatékossági igazolványt önkéntes alapon bevezető uniós országok vállalják, hogy elismerik a rendszerben részt vevő többi országban kiállított igazolványokat.

Egy 2016 februárjában indított kísérleti projektet követően az európai fogyatékossági igazolvány bevezetésére első körben a következő nyolc uniós országban fog sor kerülni:

Az országokat a Bizottság egy, a kölcsönös elismerés tárgyát képező uniós fogyatékossági igazolvány és az ahhoz kapcsolódó kedvezmények bevezetésére vonatkozó nemzeti projekteket támogatni hivatott, 2015-ben közzétett pályázati felhívás alapján választotta ki. A pályázati eljárás eredménye nyilvánosan megtekinthető.

A kísérleti projektet egy külön erre a célra felállított projektmunkacsoport dolgozta ki, melyet jelenleg 17 tagország, valamint civil társadalmi szervezetek képviselői alkotnak. Ez a munkacsoport a fogyatékossággal foglalkozó magas szintű uniós csoport részét képezi.

Az európai fogyatékossági igazolvány bevezetése és alkalmazása nem érinti a fogyatékkal élő személyeket megillető jogosultságokra vonatkozó nemzeti kritériumokat és szabályokat. A tagállamok továbbra is saját hatáskörükben dönthetnek arról, hogy a fogyatékosság fogalmának nemzeti meghatározásából kiindulva ki kaphat fogyatékossági igazolványt, és saját maguk határozhatják meg az igazolvány kiállítására szolgáló eljárás menetét.

Nincsenek kapcsolódó hírek az elmúlt fél évre visszamenőleg.

Oldal megosztása