Foglalkoztatás, szociális ügyek és társadalmi befogadás

Milyen szabályok vonatkoznak Önre?

Ha Ön az EU országai, Izland, Liechtenstein, Norvégia vagy Svájc közül egyik országból egy másik országba költözik, Önre mindenképpen csak egy ország jogszabályai vonatkoznak. A társadalombiztosítási intézmények megvizsgálják, hogy Önre az európai uniós szabályok szerint melyik ország jogszabályai vonatkoznak. 

Címtárunkban megkeresheti azt az intézményt, amellyel fel lehet venni a kapcsolatot

Ön egy országban dolgozik

Önre alapvetően annak az országnak a jogszabályai vonatkoznak, amelyben munkavállalóként vagy önálló vállalkozóként ténylegesen munkát végez. Ilyen szempontból nincs jelentősége annak, hogy Ön hol él vagy hogy hol van a munkaadójának a székhelye.

Ön egy országban dolgozik, ám egy másikban él

Ha Ön nem abban az európai uniós országban dolgozik, ahol él, és naponta vagy legalább hetente egyszer visszatér a tartózkodási helye szerinti országba, akkor Ön határ menti ingázónak (vagy határ menti munkavállalónak) minősül. Az Ön szociális biztonsági ellátásáért a munkavégzés helye szerinti ország felelős. Az egészségügyi ellátásra és a munkanélküliségre külön szabályok vonatkoznak. További információkat a gyakran ismételt kérdésekre kattintva talál.

Önt munkaadója másik országba küldi

Ha Önt munkaadója (vagy ha önálló vállalkozó, akkor önmaga) másik országba küldi munkát végezni, legfeljebb 24 hónapra, akkor Ön származási országában továbbra is biztosított marad. Ebben az esetben Ön "kiküldött munkavállalónak" minősül, és Önre külön feltételek vonatkoznak. További információkat a gyakran ismételt kérdésekre kattintva talál.

Ön nem csak egy országban dolgozik 

Ön nem dolgoz

Ha Ön nem dolgozik, az európai uniós szabályok akkor is vonatkoznak Önre. További információkat a gyakran ismételt kérdésekre kattintva talál.

Egyesült Királyság

A szociális biztonsági rendszerek koordinálására vonatkozó uniós szabályok 2021. január 1-jétől már nem alkalmazandók az Egyesült Királyságra és az Egyesült Királyságban. Az EU és az Egyesült Királyság közötti, a kilépésről rendelkező megállapodás hatálya alá tartozó személyek jogai azonban továbbra is védelmet élveznek.

További információk

További információkat a gyakran ismételt kérdésekre kattintva talál.

További segítségre van szüksége?

Nem találta meg a szükséges információkat? Megoldandó problémája van?

Társadalombiztosítási és egészségügyi ellátáshoz fűződő jogok az EU más országaiban (Európa Önökért)
Tegyen fel kérdést az Europe Directen keresztül: 00800 6 7 8 9 10 11
Oldja meg a nemzeti szervekkel fennálló problémáit (SOLVIT)
Kérjen jogi tanácsot az Európa Önökért Tanácsadó Szolgálattól

Oldal megosztása