Ocuparea Forţei de Muncă, Afaceri Sociale şi Incluziune

Ce norme se aplică în cazul dumneavoastră?

Dacă vă deplasați în UE, Islanda, Liechtenstein, Norvegia sau Elveția, vi se va aplica întotdeauna legislația unei singure țări. Instituțiile de securitate socială vor decide sub legislația cărei țări veți beneficia de asigurări sociale în conformitate cu normele europene. 
Căutați aici o instituție de contact

Lucrați într-o singură țară

Ca regulă de bază, vi se aplică legislația țării în care vă desfășurați activitatea, ca angajat sau lucrător independent. Nu contează unde locuiți sau unde se află sediul angajatorului dumneavoastră. 

Lucrați într-o țară, dar locuiți în alta

Dacă lucrați într-o țară a UE diferită de cea în care locuiți și vă întoarceți în țara de reședință zi de zi sau cel puțin o dată pe săptămână, sunteți lucrător transfrontalier. Țara în care lucrați răspunde de prestațiile dumneavoastră de securitate socială. Există norme speciale în materie de asistență medicală și șomaj. Aflați mai multe consultând rubrica Întrebări și răspunsuri.

Sunteți detașat în altă țară

Dacă sunteți trimis de angajator (sau dacă mergeți din proprie inițiativă, în calitate de lucrător independent) să munciți în altă țară, pe o perioadă de maxim 24 de luni, rămâneți asigurat în țara de origine. Este cazul lucrătorilor detașați, pentru care sunt prevăzute condiții specifice. Aflați mai multe consultând rubrica Întrebări și răspunsuri.

Lucrați în mai multe țări

  • Dacă vă desfășurați o parte substanțială a activității profesionale (cel puțin 25 %) în țara de reședință, vi se aplică legislația din țara respectivă.
  • Dacă nu vă desfășurați o parte substanțială a activității profesionale în țara de reședință, vi se aplică legislația din țara unde este situat sediul angajatorului dumneavoastră.
  • Dacă lucrați pentru mai mulți angajatori, ale căror sedii se află în țări diferite, vi se aplică legislația din țara de reședință, chiar dacă nu vă desfășurați o parte substanțială a activității profesionale acolo.
  • Dacă sunteți lucrător independent și nu vă desfășurați o parte substanțială a activității profesionale în țara de reședință, vi se aplică legislația țării în care se află centrul de interes al activităților dumneavoastră.
  • Dacă sunteți angajat, dar și lucrător independent, în țări diferite, veți fi asigurat în țara în care sunteți angajat.
    Căutați aici o instituție de contact

Nu lucrați

Normele europene vi se aplică și în cazul în care nu lucrați. Aflați mai multe consultând rubrica Întrebări și răspunsuri.

Regatul Unit

Normele UE privind coordonarea sistemelor de securitate socială nu se mai aplică Regatului Unit și pe teritoriul acestuia începând cu 1 ianuarie 2021. Cu toate acestea, drepturile persoanelor care fac obiectul Acordului de retragere încheiat între UE și Regatul Unit continuă să fie protejate.

Pentru cei care nu fac obiectul Acordului de retragere, coordonarea sistemelor de securitate socială dintre UE și Regatul Unit este reglementată de protocolul relevant la Acordul comercial și de cooperare. Deși este similar cu normele UE și are o sferă amplă de aplicare, protocolul nu oferă un nivel de protecție identic cu cel al regulamentelor UE.

Informații suplimentare

Pentru informații suplimentare, consultați rubrica Întrebări și răspunsuri.

Distribuiți pagina