Ocuparea Forţei de Muncă, Afaceri Sociale şi Incluziune

Ce norme se aplică în cazul dumneavoastră?

Dacă vă deplasaţi în UE, Islanda, Liechtenstein, Norvegia sau Elveţia, vi se va aplica întotdeauna legislaţia unei singure ţări. Instituţiile de securitate socială vor decide care este ţara a cărei legislaţie permite asigurarea dumneavoastră în conformitate cu normele europene.
Căutaţi aici o instituţie de contact

Lucraţi într-o singură ţară

Ca regulă de bază, vi se aplică legislaţia ţării în care vă desfăşuraţi activitatea, ca angajat sau lucrător independent. Nu contează unde locuiţi sau unde se află sediul angajatorului dumneavoastră.

Lucraţi într-o ţară, dar locuiţi în alta

Dacă lucraţi într-o ţară diferită de cea în care locuiţi şi vă întoarceţi în ţara de reşedinţă, în fiecare zi sau cel puţin o dată pe săptămână, sunteţi lucrător transfrontalier. Ţara în care lucraţi răspunde de prestaţiile dumneavoastră de securitate socială. Pentru asigurările de sănătate şi indemnizaţia de şomaj există reguli speciale. Aflaţi mai multe consultând rubrica întrebări frecvente.

Sunteţi detaşat în altă ţară

Dacă sunteţi trimis de angajator (sau dacă mergeţi din proprie iniţiativă, în calitate de lucrător independent) să munciţi în altă ţară, pe o perioadă de maxim 24 de luni, rămâneţi asigurat în ţara de origine. Acesta este cazul aşa-numiţilor lucrători detaşaţi, cărora li se aplică nome specifice. Aflaţi mai multe consultând rubrica întrebări frecvente.

Lucraţi în mai multe ţări

  • Dacă vă desfăşuraţi o parte substanţială a activităţii profesionale, cel puţin 25%, în ţara de reşedinţă, vi se aplică legislaţia din ţara respectivă.
  • Dacă nu vă desfăşuraţi o parte substanţială a activităţii profesionale în ţara de reşedinţă, vi se aplică legislaţia din ţara unde este situat sediul angajatorului dumneavoastră.
  • Dacă lucraţi pentru mai mulţi angajatori, ale căror sedii se află în ţări diferite, vi se aplică legislaţia din ţara de reşedinţă, chiar dacă nu vă desfăşuraţi o parte substanţială a activităţii profesionale acolo.
  • Dacă sunteţi lucrător independent şi nu vă desfăşuraţi o parte substanţială a activităţii profesionale în ţara de reşedinţă, vi se aplică legislaţia ţării în care se află centrul de interes al activităţilor dumneavoastră.
  • Dacă sunteţi angajat, dar şi lucrător independent, în ţări diferite, veţi fi asigurat în ţara în care sunteţi angajat.
    Căutaţi aici o instituţie de contact

Nu lucraţi

Normele europene vi se aplică şi în cazul în care nu lucraţi. Aflaţi mai multe consultând rubrica întrebări frecvente.

Regatul Unit

Normele UE privind coordonarea sistemelor de securitate socială nu se mai aplică Regatului Unit și pe teritoriul acestuia începând cu 1 ianuarie 2021. Cu toate acestea, drepturile persoanelor care fac obiectul Acordului de retragere încheiat între UE și Regatul Unit continuă să fie protejate.

Informaţii suplimentare

Consultaţi rubrica întrebări frecvente pentru informaţii suplimentare. 

Încă mai aveţi nevoie de ajutor?

Nu aţi găsit informaţia pe care o căutaţi? Aveţi o problemă de rezolvat?

Citiți mai multe despre drepturile dumneavoastră privind securitatea socială și asistența medicală în alte țări din UE (site-ul „Europa ta”)
Adresați o întrebare serviciului Europe Direct 00800 6 7 8 9 10 11
Rezolvați problemele pe care le întâmpinați în relația cu administrațiile naționale prin intermediul SOLVIT
Obțineți consultanță juridică de la serviciul „Europa ta – Consiliere”

Distribuiți pagina