Foglalkoztatás, szociális ügyek és társadalmi befogadás

A foglalkoztatás és a szociális innováció európai programjának mikrofinanszírozás és szociális vállalkozás területe

A „Mikrofinanszírozás és szociális vállalkozás” terület két tematikus szakaszt foglal magában, melyek a következők:

A terület céljai

  • A mikrofinanszírozás elérhetőségének és hozzáférhetőségének javítása a kiszolgáltatott csoportok tagjai számára, akik vállalkozásukat vagy mikrovállalkozásukat szeretnék beindítani vagy fejleszteni
  • A mikrohitel-szolgáltatók intézményi kapacitásának kiépítése
  • A szociális vállalkozások fejlesztésének támogatása, különösen a finanszírozáshoz való hozzáférés elősegítése révén

Finanszírozás

EaSI garanciaeszköz

A mikrohitel-szolgáltatók és a szociális vállalkozások számára az EaSI garanciaeszköz révén 96 millió euró áll rendelkezésre. Ez a keret lehetővé fogja tenni az uniós mikrohitel-szolgáltatók és szociális beruházók számára, hogy olyan vállalkozásoknak is tudjanak finanszírozást biztosítani, amelyeknél eddig kockázati megfontolásokból erre nem volt mód. A Bizottság az EaSI garanciaeszköz kezelésével az Európai Beruházási Alapot bízta meg.

Ha Ön (közvetlen vagy viszontgaranciával vállalt) EaSI garanciára tart igényt, az Európai Beruházási Alap weboldalán jelezze szándékát a közzétett felhívás alapján.

EaSI kapacitásépítés

Az EaSI kapacitásépítési beruházási keret 16 millió eurós költségvetésből gazdálkodhat. Azoknak a pénzügyi közvetítőknek az intézményi kapacitását hivatott bővíteni, amelyek még nem működnek fenntarthatóan, és amelyeknek a fenntartható növekedéshez és fejlődéshez kockázati tőkére van szükségük. Ebből a keretből saját tőke és – kivételes esetekben – hitel finanszírozható. A Bizottság az EaSI kapacitásépítési beruházási keret kezelésével az Európai Beruházási Alapot bízta meg.

Ha Ön az EaSI kapacitásépítési beruházási keret forrásaira tart igényt, kérjük, az Európai Beruházási Alap weboldalán jelezze szándékát a közzétett felhívás alapján.

Kiknek szól a mikrofinanszírozás és a szociális vállalkozás területe?

Az Európai Bizottság nem közvetlenül a vállalkozóknak vagy a szociális vállalkozásoknak nyújt finanszírozást, hanem lehetővé teszi meghatározott uniós mikrohitel-szolgáltatók és szociális beruházók számára, hogy növeljék hitelezési tevékenységük mértékét.

Olyan állami vagy magáncégek pályázhatnak támogatásra a program keretében, amelyek nemzeti, regionális vagy helyi szinten nyújtanak mikrohiteleket magánszemélyek és mikrovállalkozások számára és/vagy biztosítanak finanszírozást szociális vállalkozások részére.

Oldal megosztása