Ocuparea Forţei de Muncă, Afaceri Sociale şi Incluziune

Legislaţia UE

Regulamentele privind coordonarea sistemelor de securitate socială

Primele dispoziții privind coordonarea sistemelor de securitate socială au fost prevăzute în Regulamentele nr. 3 și nr. 4 din 1958. Ulterior, acestea au fost actualizate și extinse de multe ori.

Cea mai recentă revizuire se aplică în UE de la 1 mai 2010. Aceasta include următoarele regulamente consolidate:

Aceste texte includ modificările aduse Regulamentului (CE) nr. 883/2004 și Regulamentului (CE) nr. 987/2009 prin Regulamentul (CE) nr. 988/2009, Regulamentul (UE) nr. 1244/2010 al Comisiei, Regulamentul (UE) nr. 465/2012 și Regulamentul (UE) nr. 1224/2012 al Comisiei.

Aceasta este prima reformă majoră de la regulamentele din anii 1970, care au fost aplicabile timp de mai multe decenii:

Pentru a răsfoi articolele din actele legislative menționate mai sus și pentru a găsi jurisprudența relevantă a CJUE, puteți consulta baza de date a regulamentelor privind coordonarea sistemelor de securitate socială.

Cetățenii din afara UE

De la 1 ianuarie 2011, Regulamentul (UE) nr. 1231/2010 a extins normele UE privind coordonarea securității sociale la cetățenii din țări terțe care au reședința legală pe teritoriul UE și se confruntă cu o situație transfrontalieră. Dacă sunt stabiliți în UE, membrii de familie ai acestei categorii de cetățeni, precum și urmașii lor, sunt și ei asigurați.

Regulamentul nu se aplică în Danemarca.

De exemplu, prevederile Regulamentului (CE) nr. 1231/2010 s-ar putea aplica în cazul cetățenilor dintr-o țară terță care s-au mutat dintr-un stat membru al UE în altul pentru a lucra acolo, dar ai căror copii au rămas în primul stat membru.

Elveția

Normele UE privind coordonarea securității sociale se aplică în relație cu Elveția de la 1 aprilie 2012.

Spațiul Economic European (SEE)

Normele UE privind coordonarea securității sociale se aplică în relație cu Norvegia, Islanda și Liechtenstein (țările SEE) începând de la 1 iunie 2012.

Regatul Unit

Normele UE privind coordonarea sistemelor de securitate socială nu se mai aplică Regatului Unit și pe teritoriul acestuia începând cu 1 ianuarie 2021. Cu toate acestea, drepturile persoanelor care fac obiectul Acordului de retragere încheiat între UE și Regatul Unit continuă să fie protejate.

Pentru cei care nu intră sub incidența Acordului de retragere, coordonarea sistemelor de securitate socială dintre UE și Regatul Unit este reglementată de protocolul relevant la Acordul comercial și de cooperare. Deși este similar cu normele UE și are o sferă amplă de aplicare, protocolul nu oferă un nivel de protecție identic cu cel al regulamentelor UE.

Autoritatea Europeană a Muncii (ELA)

În iulie 2019 a fost înființată Autoritatea Europeană a Muncii (ELA), pentru a ajuta statele membre și Comisia Europeană să se asigure că normele UE privind mobilitatea forței de muncă și coordonarea securității sociale sunt aplicate echitabil și eficace. ELA joacă un rol important și în facilitarea și asigurarea unei mobilități efective a forței de muncă în Europa.

Alte știri

Nicio știre relevantă în ultimele șase luni.

Distribuiți pagina