Zaposlovanje, socialne zadeve in vključevanje

Kako do kartice

Kako lahko dobiš kartico?

Kartico dobite pri zavodu za zdravstveno zavarovanje, pri katerem ste zavarovani in ki je zato odgovoren za prevzem stroškov vaše zdravstvene oskrbe.

Kdo lahko dobi kartico?

Da bi lahko dobili kartico, morate imeti urejeno obvezno zdravstveno zavarovanje v kateri koli državi članici Evropske unije, v Islandiji, Lihtenštajnu, na Norveškem ali v Švici. Vsak član družine zavarovane osebe mora na potovanju imeti svojo kartico.

Kartico lahko dobijo tudi državljani držav zunaj EU, ki zakonito prebivajo v EU in imajo urejeno obvezno zdravstveno zavarovanje. Vendar pa je ne morejo uporabiti za zdravstvene storitve na Danskem, v Islandiji, Lihtenštajnu, na Norveškem in v Švici.

Koliko časa je kartica veljavna?

Veljavnost kartice se med posameznimi državami razlikuje, zato je najbolje, da se o tem pozanimate pri svojem zavodu za zdravstveno zavarovanje, ki vam izda kartico.

Kaj lahko storiš, če ti na zavodu za zdravstveno zavarovanje nočejo izdati evropske kartice zdravstvenega zavarovanja?

Če zaprosite za evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja, vam jo morajo na vašem zavodu za zdravstveno zavarovanje izdati ali vam priskrbeti certifikat, ki začasno nadomešča kartico. Če tega ne storijo, morate imeti možnost pritožbe.

Če ne poznate svojih pravic ali potrebujete informacije o tem, kako zagotoviti, da nacionalni organi spoštujejo vašo pravico do uporabe evropske kartice zdravstvenega zavarovanja, se lahko obrnete na Tvoja Evropa - Nasveti.

Kaj storiti, če vaše evropske kartice zdravstvenega zavarovanja v tujini ne priznajo?

Če organi v državi EU ali – v Islandiji, Lihtenštajnu, Norveški in Švici – vaše kartice evropskega zdravstvenega zavarovanja ne priznajo, lahko zaprosite domači zavod za zdravstveno zavarovanje, da se obrne na zdravnika ali bolnišnico v tujini.

Če vaš problem s tem še vedno ni rešen, se lahko za pomoč obrnete na center SOLVIT.

Nacionalne kontaktne točke in informacije o posamezni državi

Kliknite državo na zastavi in izvedeli boste, kako zaprositi za evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja.

Sorodne novice

Ni sorodnih novic v zadnjih šestih mesecih.

Povej naprej