Foglalkoztatás, szociális ügyek és társadalmi befogadás

A kártya igénylése

Hogyan szerezheti be a kártyát?

A kártya beszerzése érdekében vegye fel a kapcsolatot azzal az egészségbiztosítási intézménnyel, ahol Ön biztosítotti jogviszonnyal rendelkezik. Ez az intézmény felelős azért, hogy fedezze az Ön egészségügyi költségeit.

Ki élvezheti a kártya előnyeit? 

A kártya igényléséhez Önnek biztosítottnak kell lennie, illetve Önnek az állami társadalombiztosítási rendszerhez kell tartoznia az Európai Unió valamelyik tagállamában, illetve Izlandon, Liechtensteinben, Norvégiában vagy Svájcban. Minden utazó családtagnak saját kártyával kell rendelkeznie.

Az Unión kívüli országokból származó, de legálisan az Európai Unió területén tartózkodó személyek, akik tagjai valamely tagállam társadalombiztosítási rendszerének, ugyancsak jogosultak a kártyára. Az Unión kívüli országok állampolgárai azonban nem használhatják az Európai Egészségbiztosítási Kártyájukat orvosi kezelésre Dániában, Izlandon, Liechtensteinben, Norvégiában és Svájcban.

Mennyi ideig érvényes a kártya?

Ez országonként változik, leghelyesebb ezt megérdeklődni, amikor a kártya beszerzése érdekében felveszi a kapcsolatot a helyi egészségügyi hatósággal.

Mit tehet, ha a helyi hatóság elutasítja az Európai Egészségbiztosítási Kártya kiadását?

Amikor Európai Egészségbiztosítási Kártyát igényel, a helyi hatóságnak kötelessége azt kiadni, vagy ennek hiányában ideiglenes igazolást kell kapnia, ha a kártya azonnal nem áll rendelkezésre. Ha nem ezt teszik, Önnek fellebbezést kell benyújtania.

Ha Ön bizonytalan azt illetően, pontosan milyen jogok illetik meg a kártyával kapcsolatban, vagy ha arról szeretne tájékozódni, mit tehet azért, hogy a helyi hatóságok tiszteletben tartsák a jogait, forduljon az Európa Önökért Tanácsadó Szolgálathoz.

Mit tehet Ön akkor, ha kártyáját nem ismerik el külföldön?

Ha kártyáját nem ismerik el a hatóságok valamelyik EU-tagországban vagy Izlandon, Liechtensteinben, Norvégiában, illetve Svájcban, akkor kérelmezheti, hogy a hazai egészségbiztosító pénztár vegye fel a kapcsolatot az ügyében érintett külföldi orvossal, illetve kórházzal.

Ha így sem sikerül megoldást találni a problémára, segítséget kérhet a SOLVIT problémamegoldó hálózattól.

Tagállami információk

Ha tájékozódni szeretne arról, hogyan tudja kiváltani a kártyát, kattintson a megfelelő ország zászlaját ábrázoló ikonra.

Nincsenek kapcsolódó hírek az elmúlt fél évre visszamenőleg.

Oldal megosztása