Ocuparea Forţei de Muncă, Afaceri Sociale şi Incluziune

Solicitarea unui card

Cum puteți obține un card?

Pentru a obține cardul, contactați organismul de asigurări de sănătate de care aparțineți și care este responsabil cu rambursarea cheltuielilor dumneavoastră medicale.

Cine poate beneficia de card?

Pentru a fi eligibil pentru un card, trebuie să fiţi asigurat sau să beneficiaţi de un sistem de asigurări sociale în unul dintre statele membre ale Uniunii Europene, plus Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia. Fiecare membru al familiei care călătoreşte în străinătate trebuie să deţină propriul său card.

Cetăţenii ţărilor terţe care au reşedinţa legală în UE şi sunt asiguraţi în cadrul unui sistem naţional de securitate socială au, de asemenea, dreptul să obţină acest card. Totuşi, nu-l vor putea folosi pentru a primi asistenţă medicală în Danemarca, Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia.

Ce perioadă de valabilitate are cardul?

Aceasta variază de la o ţară la alta şi cel mai bine este să întrebaţi în momentul în care contactaţi autoritatea de asigurări de sănătate de care aparţineţi pentru a obţine cardul.

Cum puteți proceda în cazul în care autoritatea de asigurări de sănătate de care aparțineți refuză să vă emită un card european de asigurări sociale de sănătate?

Dacă solicitaţi un card european de asigurări sociale de sănătate, autoritatea de care aparţineţi este obligată să vă emită un astfel de card sau, dacă nu este posibil, un certificat înlocuitor provizoriu, în cazul în care cardul nu este disponibil imediat. Dacă autorităţile nu procedează astfel, există posibilitatea depunerii unei plângeri.

Aveți întrebări referitoare la drepturile dumneavoastră? Vreți să știți ce puteți face pentru a vă asigura că autoritățile din țara dumneavoastră vă respectă dreptul de a avea un card CEASS? Contactați serviciul Europa ta - Consiliere.

Ce măsuri puteți lua în cazul în care cardul nu este recunoscut în străinătate?

Dacă autoritățile din alt stat membru al UE (sau din Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția) nu vă recunosc cardul CEASS, puteți solicita casei dumneavoastră de asigurări să ia legătura cu medicul sau spitalul în cauză.

Dacă problema nu poate fi soluționată astfel, vă recomandăm să solicitați sprijinul SOLVIT.

Puncte naţionale de contact şi de informare

Faceţi clic pe un steguleţ pentru a afla cum puteţi solicita cardul european de asigurări sociale de sănătate în…

Nicio știre relevantă în ultimele șase luni.

Distribuiți pagina