Työllisyys, sosiaaliasiat ja osallisuus

Eurooppalaisen sairaanhoitokortin hakeminen

Miten kortti hankitaan? 

Voit hankkia kortin ottamalla yhteyttä omaan sairausvakuutuslaitokseesi, joka vastaa terveydenhoitokustannuksistasi.

Ketkä voivat hankkia kortin?

Voidaksesi saada eurooppalaisen sairaanhoitokortin sinun on oltava vakuutettu valtion sosiaaliturvajärjestelmässä tai kuulua sen piiriin missä tahansa Euroopan unionin jäsenvaltiossa, Islannissa, Liechtensteinissa, Norjassa tai Sveitsissä. Jokaisella matkustavalla perheenjäsenellä on oltava oma kortti.

Kortin voivat saada myös EU:n ulkopuolisten maiden kansalaiset, jotka asuvat laillisesti EU:ssa ja kuuluvat jonkin jäsenvaltion sosiaaliturvajärjestelmän piiriin. EU:n ulkopuolisten maiden kansalaiset eivät kuitenkaan saa kortillaan sairaanhoitopalveluja Tanskassa, Islannissa, Liechtensteinissa, Norjassa tai Sveitsissä.

Miten kauan kortti on voimassa?

Voimassaoloaika vaihtelee eri maiden välillä, joten sitä kannattaa kysyä, kun haet korttia paikalliselta terveysviranomaiselta.

Mitä voit tehdä, jos terveysviranomainen ei myönnä eurooppalaista sairaanhoitokorttia?

Jos haet eurooppalaista sairaanhoitokorttia, paikallinen terveysviranomainen on velvollinen toimittamaan sinulle kortin tai, jos kortti ei ole heti saatavilla, sitä vastaavan väliaikaisen todistuksen. Jos sinulle ei myönnetä korttia, voit valittaa asiasta.

Jos tarvitset lisätietoa sairaanhoitokorttiin liittyvistä oikeuksistasi tai kansallisten viranomaisten velvoitteista, ota yhteyttä Sinun Eurooppasi -neuvontaan.

Mitä voit tehdä, jos sairaanhoitokorttiasi ei hyväksytä ulkomailla?

Jos eurooppalaista sairaanhoitokorttia ei hyväksytä jossakin EU-maassa, Norjassa, Islannissa, Sveitsissä tai Liechtensteinissa, pyydä kotimaasi vakuutuslaitosta ottamaan yhteyttä kyseiseen ulkomaiseen lääkäriin tai sairaalaan.

Jos tämä ei tuota tulosta, voit pyytää apua SOLVIT-palvelusta.

Kansalliset sivustot

Napsauttamalla lippua saat tietoa eurooppalaisen sairaanhoitokortin hakemisesta valitsemassasi maassa.

Aiheeseen liittyvät uutiset

Ei uutisia tästä aiheesta kuuden viime kuukauden aikana.

Jaa tämä sivu