Zapošljavanje, socijalna pitanja i uključenost

Podnošenje zahtjeva za karticu

Na koji način mogu dobiti karticu?

Za izdavanje kartice potrebno je obratiti se ustanovi koja vam pruža zdravstveno osiguranje i koja je stoga odgovorna za preuzimanje vaših troškova zdravstvene skrbi.

Tko ima koristi od kartice?

Da biste imali pravo podnijeti zahtjev za karticu, morate biti nositelj osiguranja ili korisnik državnog sustava socijalne sigurnosti u bilo kojoj državi članici Europske unije, Islandu, Lihtenštajnu, Norveškoj ili Švicarskoj. Svaki pojedini član obitelj koji putuje trebao bi imati vlastitu karticu.

Osobe iz država koje nisu članice EU-a, a zakonski borave u EU-u ili su korisnici državnog sustava socijalne sigurnosti također imaju pravo podnijeti zahtjev za karticu. Međutim, državljani država koje nisu članice EU-a ne mogu se služiti svojom Europskom karticom zdravstvenog osiguranja (EHIC) za liječenje u Danskoj, Islandu, Lihtenštajnu, Norveškoj i Švicarskoj.

Koje je razdoblje valjanosti kartice?

Razdoblje valjanosti kartice razlikuje se od države do države stoga je najbolje da se o tome raspitate pri ustanovi zdravstvenog osiguranja u mjestu stanovanja prilikom podnošenja zahtjeva za karticu.

Što mogu učiniti ako mi lokalna ustanova odbije izdati Europsku karticu zdravstvenog osiguranja?

Ako zatražite izdavanje Europske kartice zdravstvenog osiguranja, lokalna ustanova dužna Vam je izdati karticu ili privremenu zamjensku potvrdu u slučaju da karticu nije moguće odmah izdati. U protivnom, imate pravo podnošenja žalbe.

Ako niste sigurni koja su Vaša prava ili su Vam potrebne informacije o tome kako osigurati da Vaša nacionalna nadležna tijela poštuju Vaše pravo na europsku karticu zdravstvenog osiguranja (EHIC), obratite se službi Vaša Europa – savjeti.

Što mogu učiniti ako se EHIC ne priznaje u inozemstvu?

Ako nadležna tijela bilo koje države članice EU-a – odnosno Islanda, Lihtenštajna, Norveške ili Švicarske– ne priznaju vaš EHIC, možete zatražiti od lokalnog osiguravatelja da se obrati liječniku ili bolnici.

Ako time ne riješite problem, zatražite pomoć putem mreže SOLVIT.

Informacije i kontakti na nacionalnoj razini

Kliknite na odgovarajuću zastavu kako biste saznali više o podnošenju zahtjeva za izdavanje Europske kartice zdravstvenog osiguranja u:

U zadnjih šest mjeseci nije bilo povezanih vijesti.

Podijeli ovu stranicu