Foglalkoztatás, szociális ügyek és társadalmi befogadás

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya

Mi az Európai Egészségbiztosítási Kártya?

Egy olyan ingyenes kártya, amelynek révén ideiglenes tartózkodása során Ön az EU bármelyik 27 tagállamában, valamint Izlandon, Lichtensteinben, Norvégiában és Svájcban igénybe veheti az állami egészségügyi ellátást, amennyiben arra orvosi szempontból szüksége van, ugyanolyan feltételekkel és költségek megfizetésével (bizonyos országokban ingyenesen), mint az adott országban biztosítással rendelkező személyek. A fedezett ellátások körébe tartoznak például a krónikus és egyéb fennálló betegségekkel, illetve a terhességgel és szüléssel összefüggő ellátások.

A kártyákat az Ön nemzeti egészségbiztosítási szolgáltatója bocsátja ki.

Fontos! – az Európai Egészségbiztosítási Kártya:

  • nem helyettesíti az utazásbiztosítást. Nem jogosít magánfinanszírozású egészségügyi ellátás igénybevételére, és segítségével nem fedezhetők az olyan költségek, mint pl. visszaútra szóló repülőjegy, vagy az ellopott/elveszített vagyontárgyak értéke.
  • nem fedezi az Ön költségeit, ha kifejezetten olyan céllal utazik, hogy orvosi kezelést vegyen igénybe,
  • nem garantál ingyenes szolgáltatásokat. Miután az egyes országok egészségügyi rendszere más és más, ezért előfordulhat, hogy azok a szolgáltatások, amelyekért hazájában nem számolnak fel pénzt, egy másik országban nem ingyenesek.

Figyelem! Ha szokásos tartózkodási helyét elhagyva más országba költözik, ne az Európai Egészségbiztosítási Kártyával vegye igénybe az orvosi ellátást, hanem jelentkezzen be új lakhelye egészségügyi ellátórendszerébe az S1 nyomtatvány kitöltésével.

Oldal megosztása