Acest site a fost arhivat la data de 18/07/2014
18/07/2014

Cale de navigare

Industrie şi antreprenoriat

Întârzierea plăţilor

Instrumente pentru combaterea întârzierii plăţilor, la dispoziţia IMM-urilor

În fiecare zi, în întreaga Europă, zeci de întreprinderi mici şi mijlocii (IMM-uri) dau faliment întrucât facturile pe care le emit nu sunt plătite. Aceste întreprinderi devin neviabile nu pentru că au datorii, ci pentru că alţii nu plătesc ce le datorează. Este un paradox care a devenit normă pentru mult prea multe întreprinderi din Europa. Peste jumătate din ele declară că au probleme cu fluxurile de numerar din cauza efectuării cu întârziere a plăţilor. Iar fenomenul ia amploare. În perioada 2011-2012, numărul antreprenorilor care s-au confruntat cu această situaţie a crescut cu 10%.

„Cultura” efectuării cu întârziere a plăţilor trebuie combătută, iar aceasta este una dintre priorităţile Comisiei. Într-o perioadă în care multe ţări europene înregistrează rate ale şomajului formate din două cifre, este imperativ să abordăm cauzele problemei. Întârzierea plăţilor contribuie în mod clar la agravarea situaţiei, pentru că se află la originea falimentului multor întreprinderi. În 2012, insolvenţele au generat pierderea a 450 000 de locuri de muncă în UE şi datorii anuale restante în valoare de 23,6 miliarde de euro.

„În fiecare an, mii de IMM-uri dau faliment în timp ce aşteaptă ca facturile să le fie plătite. Suntem hotărâţi să punem capăt păgubitoarei culturi a plăţilor întârziate în Europa, care reprezintă de mult timp un subiect de nemulţumire în mediul de afaceri. Este limpede că statele membre trebuie să transpună urgent în legislaţiile lor naţionale directiva referitoare la plăţile întârziate. În acest fel, IMM-urile europene vor beneficia de un sprijin crucial în contextul actualei crize economice, când accesul la credite a devenit dificil. Este, de asemenea, vital ca întreprinderile europene, în special IMM-urile, să-şi cunoască drepturile şi să ştie ce pot face pentru a beneficia cât mai bine de ele”.

Pentru a combate acest fenomen, Comisia Europeană a propus o nouă directivă, care a fost adoptată în februarie 2011. Noua directivă Deutsch (de) English (en) français (fr) italiano (it) le garantează întreprinderilor o mai bună protecţie împotriva efectuării cu întârziere a plăţilor. Acolo unde este necesar, simplifică procedurile şi le face mai coerente. Directiva se aplică în toate ţările UE începând cu 16 martie 2013. Aceasta înseamnă că, şi în situaţia în care o anumită ţară nu a transpus directiva până la această dată-limită, întreprinderile au dreptul să solicite punerea în aplicare a noilor norme europene. Antreprenorii au astfel la dispoziţie un instrument nou şi puternic pentru a revendica ceea ce li se cuvine.

Directiva obligă autorităţile publice să plătească pentru bunurile şi serviciile pe care le achiziţionează în termen de 30 de zile calendaristice sau, în circumstanţe excepţionale, în termen de 60 de zile calendaristice. Dacă termenele de plată nu sunt respectate, debitorul trebuie să plătească dobândă la o rată cu cel puţin 8 puncte procentuale mai mare decât rata de referinţă a Băncii Centrale Europene. Autorităţile publice nu au voie să stabilească o rată a dobânzii pentru efectuarea cu întârziere a plăţilor sub acest prag. De asemenea, organismele publice vor fi obligate să-i ramburseze creditorului costurile suplimentare suportate de acesta ca urmare a procedurii de recuperare a banilor.

Creditorii au automat dreptul să solicite dobânzi pentru plăţile întârziate şi pot obţine o sumă minimă fixă de 40 de euro cu titlu de compensaţie pentru costurile de recuperare a sumelor datorate. Ei pot solicita compensaţii pentru toate costurile de recuperare rezonabile restante.

Întreprinderile private ar trebui să îşi plătească facturile în termen de 60 de zile, cu excepţia cazului în care convin în mod expres asupra unui alt termen, iar acesta nu este în mod vădit injust pentru creditor. În acest fel se va crea un cerc virtuos şi se va încuraja treptat o cultură a efectuării plăţilor la timp, în toate activităţile economice.

Pentru ca întreprinderile să devină mai conştiente de noile drepturi dobândite, Comisia Europeană a lansat, în octombrie 2012, o campanie de informare în toate ţările UE, care se va încheia la sfârşitul anului 2014.

Informaţii suplimentare

Ultima actualizare: 18/07/2014 |  Începutul paginii