Acest site a fost arhivat la data de 18/07/2014
18/07/2014

Cale de navigare

Industrie şi antreprenoriat

Reindustrializarea

Europa, în fruntea noii revoluții industriale

Industria creează locuri de muncă. Într-o perioadă în care în Europa şomajul a atins un nivel record, este obligatoriu ca industria să ocupe din nou un loc central în politicile europene. Comisia Europeană promovează un proces gradual de reindustrializare a Uniunii Europene, pentru ca industria să reprezinte 20 % din PIB-ul UE până în 2020, comparativ cu 16 % în prezent.

O nouă revoluție industrială este în curs și schimbă modul în care sunt organizate producția și liniile de asamblare. Se conturează un nou model bazat pe produse industriale suprapersonalizate, pe măsură ce clienții sunt din ce în ce mai interesați să cumpere bunuri cu modele unicate. Pentru a se adapta acestui nou val, industria europeană trebuie să inoveze, să își protejeze cele mai avansate tehnologii și să fie cât mai aproape de clienții săi. Astfel, delocalizarea producției în ţări îndepărtate şi cu mână de lucru ieftină (dar mai puţin avansate din punct de vedere tehnologic) devine din ce în ce mai ineficientă şi mai depăşită.

„Industria ocupă un loc central în Europa și este indispensabilă pentru găsirea unor soluții la problemele sociale actuale şi viitoare. Europa are nevoie de industrie, iar industria are nevoie de Europa. Nu putem continua să asistăm la delocalizarea industriei noastre. Cifrele vorbesc de la sine: industria europeană poate stimula creşterea şi crearea de locuri de muncă. Din acest motiv, am adoptat o strategie detaliată pentru reindustrializarea Europei.”

Viitorul nu este atât de diferit de trecutul nostru glorios, când Europa era motorul primei revoluții industriale. În ciuda procesului de restructurare în curs de desfășurare în anumite sectoare, industria revine în Europa şi Comisia intenționează să sprijine această tendinţă prin toate mijloacele posibile. A fost concepută o nouă strategie. Aceasta presupune facilitarea accesului la finanțare, promovarea inovării și a educației, precum şi eliminarea obstacolelor rămase pe piața internă care îi împiedică pe producătorii noștri, în special pe cei mai mici, să își extindă activitățile în afara UE.

Se acordă o atenție deosebită promovării de idei noi și comercializării rapide a acestora. Industria este esențială pentru inovare: în UE, 80 % din investițiile private în cercetare și dezvoltare provin din acest sector. În același timp, inovarea este crucială pentru industrie, întrucât îi permite industriei să rămână competitivă. Prin urmare, strategia UE prevede noi fonduri pentru sectoarele inovatoare, cum ar fi piețele produselor ecologice și rețelele inteligente, care vor ajuta economia UE în efortul de a face un pas înainte în domeniul inovării, ceea ce ar avea efecte benefice asupra unui mare număr de sectoare interconectate.

În paralel, noua strategie vizează consolidarea legăturilor dintre cercetare și mediul de afaceri. Obiectivul său este de a exploata pe deplin cele mai strălucite idei ale studenților și cercetătorilor europeni. Europa este lider mondial în depunerea de brevete în mai multe sectoare, dar acest lucru nu atrage întotdeauna după sine avantaje economice. Panourile solare ilustrează acest paradox: în acest sector, cercetătorii europeni depun o treime din brevetele existente la nivel mondial, dar numai 13 % din producție este localizată în Europa. Trebuie să punem capăt acestor dezechilibre.

Readucerea industriei în Europa va avea un impact benefic şi asupra mediului înconjurător, dat fiind că un număr mai mare de linii de producție vor trebui să respecte normele stricte impuse de UE în ceea ce priveşte reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Deseori, delocalizarea le permite întreprinderilor să profite de legislațiile mai puțin stricte în materie de protecţie a mediului. Deşi pot face astfel economii, efectele negative asupra mediului pe termen lung se accentuează. Europa se opune acestui compromis lipsit de etică și doreşte revenirea pe teritoriul său a industriilor ecologice şi eficiente din punct de vedere energetic.

Mai multe informaţii English (en)

Ultima actualizare: 18/07/2014 |  Începutul paginii