Acest site a fost arhivat la data de 18/07/2014
18/07/2014

Cale de navigare

Industrie şi antreprenoriat

Clusterele

Clusterele

Aproximativ 40% din lucrătorii europeni sunt angajaţi de întreprinderi care fac parte dintr-un „cluster” (grup de firme care pun accent pe anumite producţii, sunt localizate în aceeaşi regiune şi se bazează pe tipuri specializate de expertiză, servicii, resurse, furnizori şi competenţe). Observatorul european al clusterelor a identificat aproape 2 000 de clustere semnificative din punct de vedere statistic, care contribuie continuu la stimularea inovării, a creşterii economice şi a creării de locuri de muncă în Europa.

În mod evident, clusterele sunt esenţiale pentru industria Europei şi se află la originea a numeroase produse inovatoare care au marcat istoria economică a continentului - de la oţelăriile din Lorena şi Saarland, până la tacâmurile de Sheffield; de la cartierul mătăsii din nordul Italiei (transformat azi într-o locaţie de avangardă pentru vopsirea materialelor textile), până la uzinele metalurgice din regiunea Alpilor

„Clusterele sunt o componentă-cheie a dezvoltării regionale. Ele exploatează punctele forte ale unei zone şi optimizează resursele şi ideile. Clusterele reprezintă un pilon al industriei europene şi trebuie să îşi păstreze acest statut, pe care şi l-au asumat deja cu multe secole în urmă. Pentru a ne asigura că ele vor fi la de fel de importante şi în viitor, trebuie să adoptăm o viziune ambiţioasă şi să sporim numărul clusterelor de înalt nivel prin consolidarea excelenţei şi a cooperării transfrontaliere.”

Astfel de aglomeraţii reprezintă, de regulă, un fenomen generat de nevoile pieţei. Multe clustere sunt create spontan, ca urmare a existenţei unor avantaje concurenţiale naturale, cum ar fi prezenţa unei anumite resurse în regiunea în care apare clusterul. Odată înfiinţat clusterul, forţele de piaţă tind să favorizeze dezvoltarea unor lanţuri de aprovizionare în regiune. De exemplu, în zona Stuttgart, s-a dezvoltat un cluster specializat în piese auto pentru aprovizionarea producătorilor auto locali, Daimler şi Porsche. 

Clusterele nu apar însă întotdeauna în mod spontan. În ultimii ani, un rol important în crearea unor clustere puternice l-au avut politicile publice pe termen lung, iniţiativele de afaceri sau universităţile şi institutele de cercetare de înalt nivel. Comisia Europeană este ferm hotărâtă să sprijine consolidarea clusterelor actuale şi să faciliteze apariţia altora în noi domenii de activitate.

Unul dintre obiectivele principale ale UE este să extindă raza de acţiune a clusterelor europene şi să consolideze cooperarea transnaţională. Clusterele evoluează cel mai bine într-un mediu în care există spririt antreprenorial şi sinergii între companiile locale.  Totuşi, într-o lume globalizată şi foarte competitivă, integrarea în lanţurile globale de valori şi menţinerea unui nivel constant de inovare sunt la fel de importante.

Un bun exemplu de rezistenţă şi adaptare este Sassuolo, un orăşel din centrul Italiei care, timp de secole, a fost un centru important de producţie de dale ceramice. Clusterul care a apărut în Sassuolo şi-a datorat existenţa calităţii foarte bune a argilei din zonă. Însă, cu trecerea timpului, depozitele de argilă au devenit din ce în ce mai rare. Cu toate acestea, datorită inovării şi îmbunătăţirii constante a abilităţilor dobândite de-a lungul secolelor, oraşele Sassuolo şi Faenza (de la care provine şi denumirea de „faianţă”) rămân şi astăzi un punct major de referinţă pentru companiile din domeniul ceramicii, oferind mai degrabă expertiză decât materii prime.

Pentru informații suplimentare English (en)

Ultima actualizare: 18/07/2014 |  Începutul paginii