Acest site a fost arhivat la data de 18/07/2014
18/07/2014

Cale de navigare

Industrie şi antreprenoriat

Educaţia antreprenorială

Educaţia antreprenorială, cheia relansării economice

Ce s-ar putea face pentru a rezolva problema şomajului în rândul tinerilor? În loc să încerce să convingă întreprinderile să angajeze tineri, statele europene ar putea decide să aloce mai multe resurse pentru a-i învăţa pe aceştia cum să îşi pornească propria afacere şi să devină propriii lor şefi.

Educaţia joacă un rol hotărâtor în declanşarea acestei revoluţii culturale. Unele persoane se nasc cu spiritul anterprenorial în sânge, însă, de cele mai multe ori, el se dobândeşte. Între 15% şi 20% dintre elevii care participă în perioada liceului la un program de simulare a unei microîntreprinderi îşi vor deschide mai târziu propria întreprindere. Numărul lor este de trei până la cinci ori mai mare faţă de al celor care nu trec prin această experienţă.

„Este o iluzie să credem că putem crea locuri de muncă extinzând administraţiile deja supradimensionate sau oferind stimulente întreprinderilor mari pentru a le determina să facă angajări. Microîntreprinderile sau întreprinderile mici şi mijlocii care reuşesc să se dezvolte şi să prospere vor fi cele care vor crea cele mai multe locuri de muncă. Multe dintre ele vor fi înfiinţate de tineri. Acesta este adevăratul potenţial pe care trebuie să îl exploatăm. Şi cum dorinţa şi capacitatea de a înfiinţa o întreprindere nu ţin doar de temperament, am propus să includem în programele şcolare obligatorii cursuri care să promoveze spiritul antreprenorial. Aceasta este soluţia la problema şomajului în Europa, în special a şomajului în rândul tinerilor.”

În ciuda acestor realităţi, şcolile europene nu organizează cursuri menite să dezvolte competenţele antreprenoriale. Această situaţie trebuie să se schimbe, iar schimbarea ar trebui să aibă loc la toată nivelurile. Statele membre sunt invitate să se asigure că „spiritul antreprenorial” este integrat, până la sfârşitul anului 2015, în programele şcolare pentru învăţământul primar, liceal, profesional, superior şi în programele de educaţie a adulţilor.

Comisia îndeamnă universităţile să acorde mai multă atenţie acestui aspect şi să colaboreze mai intens cu firmele, astfel încât cele mai bune idei ale cercetătorilor şi studenţilor să poată fi transformate rapid în proiecte rentabile.

În prezent, se lucrează la crearea de întreprinderi având la bază cercetarea universitară şi la stimularea ecosistemelor între universităţi şi întreprinderi, pentru a face faţă provocărilor majore cu care se confruntă societatea. În cooperare cu OCDE a fost dezvoltat un cadru pentru universităţile antreprenoriale, spre a le ajuta să adopte module personalizate de învăţare.

Pe lângă o educaţie mai orientată către spiritul antreprenorial, este necesar ca noile întreprinderi să beneficieze de sprijin şi resurse de formare adecvate. Elevilor ar trebui să li se ofere posibilitatea de a urma cel puţin un stagiu într-o întreprindere înainte de a părăsi sistemul de învăţământ obligatoriu.

Sistemul de garanţie pentru tineret va oferi noi posibilităţi concrete. Bugetul european va fi utilizat pentru a finanţa formarea şi noile programe de învăţare destinate tinerilor şi adulţilor care au nevoie de o a doua şansă la educaţie.

După un prim contact cu spiritul antreprenorial în şcoli şi universităţi, potenţialii antreprenori pot dobândi experienţă directă, pot continua să se formeze şi pot stabili contacte cu ajutorul programului de schimb „Erasmus pentru tineri antreprenori”.

A-i ajuta pe tineri nu este doar o obligaţie ci şi un avantaj, deoarece noile întreprinderi pot contribui semnificativ la relansarea creşterii economice în Europa şi la stimularea noilor idei şi practici comerciale.

Mai multe informaţii Deutsch (de) English (en) français (fr) italiano (it)

Ultima actualizare: 18/07/2014 |  Începutul paginii