Acest site a fost arhivat la data de 18/07/2014
18/07/2014

Cale de navigare

Industrie şi antreprenoriat

Accesul la finanțare

Baza competitivității IMM-urilor

Așa cum oamenii nu pot trăi fără apă, nici întreprinderile nu pot trăi fără credite. Fără acces adecvat la finanțare, întreprinderile, în special cele mici și mijlocii (IMM-urile), sunt sortite eșecului. Iar acest lucru se întâmplă tot mai des, pe fondul crizei financiare din zona euro.

Din cauza crizei creditelor cu care se confruntă multe țări din Uniunea Europeană, mii de întreprinderi se află în imposibilitatea de a face investiții, de a inova sau chiar de a-și plăti facturile de bază. Multe întreprinderi sănătoase au fost închise doar pentru că nu au putut contracta credite. Multe altele sunt amenințate/în pericol să dispară/amenițate cu dispariția.

Este inacceptabil/Este o situație inacceptabilă, mai ales în condițiile în care cele 23 de milioane de IMM-uri din UE reprezintă o sursă majoră de locuri de muncă, fiind coloana vertebrală a economiei europene. Comisia și-a luat angajamentul de a restabili corecta funcționare a fluxului de credite către IMM-uri.

Băncile trebuie încurajate să ofere finanțare întreprinderilor mici și mijlocii. Pe lângă faptul că Banca Europeană de Investiții va furniza/furnizează capital la rate mici ale dobânzii, UE a promovat cerințe de capital mai puțin stricte pentru băncile care acordă credite IMM-urilor. Aceasta înseamnă că/Altfel spus, băncile vor putea să rezerve mai puține fonduri proprii/trebui să aibă rezerve mai mici de capital atunci când acordă împrumuturi IMM-urilor, ceea ce le va motiva să se implice în această direcție.

De asemenea, Comisia ia în calcul/are în vederee și alte surse de finanțare pentru IMM-uri, precum și soluții de înlocuire a metodelor bancare tradiționale. Comisia/Ea/Executivul european își propune să creeze o veritabilă piață a capitalului de risc, care să le ofere finanțare prin capitaluri proprii întreprinderilor mici și celor nou înființate. Dacă se elimină obstacolele existente, capitalul de risc ar putea reprezenta o sursă valoroasă de finanțare pentru IMM-uri. De asemenea, promovăm ideea cotării la bursă a IMM-urilor, precum și posibilitatea ca întreprinderile de mici dimensiuni să poată emite obligațiuni, așa cum fac firmele mari.

În același timp, fondurile UE vor fi folosite, din ce în ce mai mult, pentru a finanța IMM-urile. Orizont 2020, programul-cadru al UE pentru cercetare și inovare, prevede finanțare pentru garantarea creditelor acordate IMM-urilor și întreprinderilor cu capitalizare medie care promovează inovarea. COSME, programul privind creșterea competitivității IMM-urilor, va aloca 60% din bugetul disponibil pentru a sprijini accesul IMM-urilor la finanțare. Este vorba de aproximativ 1,4 miliarde de euro care vor fi direcționați către garantarea împrumuturilor sau sprijinirea capitalului de risc. De această măsură vor beneficia anual circa 40 000 de întreprinderi. Banca Europeană de Investiții va spori efectul multiplicator, prin intermediul unor operațiuni suplimentare de creditare.

„ IMM-urile au încă probleme în a accesa finanțare, unul dintre motivele pentru care criza economică nu s-a încheiat încă. De aceea, intenționăm să extindem garantarea împrumuturilor și la intermediarii financiari care acordă credite IMM-urilor. Fiecare euro investit în garanții a generat deja, în medie, 30 de euro sub formă de împrumuturi bancare. Toate aceste măsuri sunt cruciale pentru repunerea în funcțiune a IMM-urilor, principala sursă de locuri de muncă în Europa.”

Informații suplimentare

Ultima actualizare: 18/07/2014 |  Începutul paginii