Acest site a fost arhivat la data de 18/07/2014
18/07/2014

Cale de navigare

Industrie şi antreprenoriat

Apărarea și securitatea

Către un sector european al apărării și securității mai competitiv și mai eficient

De mulți ani, securitatea Europei a fost în mare parte delegată Statelor Unite, dar această situație este pe cale să se schimbe. Europa trebuie să-și asume mai mult răspunderea pentru apărarea sa. Ținând cont de reducerile bugetare, singura soluție pe care o avem este să intensificăm cooperarea între țările UE.

Putem aduce îmbunătățiri majore. La ora actuală, în Europa, achizițiile publice în comun pentru proiecte militare reprezintă doar 25% din totalul achizițiilor publice în domeniul apărării. Restul de 75% din contracte se încheie la nivel național, ceea ce generează adesea suprapuneri și sisteme incompatibile. Această fragmentare împiedică realizarea de economii de scară, frânează inovarea și, în cele din urmă, irosește resurse.

De exemplu, UE continuă să aibă 11 furnizori de fregate, în timp ce SUA doar unul. De asemenea, dispune de 17 linii de producție pentru tancuri de luptă, față de 2 în SUA. Chiar și în sectorul aeronautic, care este cel mai integrat, Europa risipește resurse prețioase construind trei tipuri diferite de avioane de luptă avansate din punct de vedere tehnologic. În afară de dublarea eforturilor, Europa a rămas în urmă în privința altor tehnologii-cheie cum ar fi dronele.

„Dacă dorim ca Europa să-și mențină capacitatea industrială necesară pentru a satisface nevoile noastre viitoare în materie de capacități militare și pentru a susține, prin urmare, o politică de securitate și apărare comună credibilă, trebuie adoptate măsuri concertate la nivel european. De asemenea, este evident că abordarea aspectelor industriale și de piață va avea doar un impact limitat, dacă nu este însoțită de un acord european de fond. Este vital ca industria europeană de apărare să rămână un centru de vârf al producției și inovării la nivel mondial și să creeze, deopotrivă, locuri de muncă de înaltă calificare și creștere economică”.

Cooperarea și consolidarea întreprinderilor europene constituie principalele soluții la aceste probleme. Ele sunt în curs de aplicare, însă lucrurile avansează lent. Pentru a accelera procesul, Comisia a publicat, în iulie 2013, un plan de acțiune în care propune măsuri simple menite să conducă la o mai mare deschidere a piețelor naționale și la consolidarea competitivității întreprinderilor europene din domeniul apărării.

În plus, sunt necesare o mai mare standardizare și un sistem comun de certificare. Se estimează că absența acestuia din urmă pentru munițiile lansate de la sol generează, la nivel european, costuri anuale de 1,5 miliarde de euro (dintr-un total de 7,5 miliarde de euro cheltuiți anual pentru muniție). Cu toate acestea, depunem eforturi pentru a ajunge la o abordare comună cu privire la certificare. De asemenea, este important ca țările din UE să dezvolte standarde hibride pentru produsele cu dublă utilizare, care pot avea atât aplicații civile, cât și militare.

În ciuda reducerii semnificative a bugetelor militare, în Europa cheltuielile de apărare rămân printre cele mai mari din lume. În 2011 au fost mai mari decât cele ale Rusiei, Japoniei și Chinei luate împreună. Cu un buget anual pentru apărare de 194 de miliarde de euro, UE are capacitatea de a juca un rol strategic pe scena internațională, în conformitate cu valorile pe care le susține. Pentru aceasta, banii trebuie să fie mai bine investiți și redirecționați dinspre cheltuielile cu personalul (care au în continuare ponderea cea mai mare, în ciuda scăderii constante a costurilor) către cercetare și dezvoltare, domeniu în care investițiile au scăzut cu 14% în perioada 2005-2010.

Această tendință trebuie inversată, cercetarea și dezvoltarea fiind deosebit de importante pentru dezvoltarea viitoarelor capacități și pentru generarea unor efecte indirecte semnificative în alte sectoare, precum cel spațial, al electronicii și al aviației civile. De asemenea, pot asigura creștere economică și mii de locuri de muncă de înaltă calificare. Statele Unite, lider mondial în domeniul inovării, investesc în cercetare și dezvoltare de șapte ori mai mult decât toate țările UE luate împreună. Facem apel la statele membre să acționeze în același mod și să susțină acest efort alocând un buget cercetării și dezvoltării tehnologiilor cu dublă utilizare.

Informații suplimentare English (en)

Ultima actualizare: 18/07/2014 |  Începutul paginii