Acest site a fost arhivat la data de 18/07/2014
18/07/2014

Cale de navigare

Industrie şi antreprenoriat

Spiritul antreprenorial

Valorificarea potenţialului antreprenorial al Europei pentru relansarea creşterii economice

Pentru a depăşi criza şomajului în UE, în Europa trebuie să existe, pe de o parte, mai multe locuri de muncă şi, pe de altă parte, mai mulţi antreprenori. Deşi este un fapt recunoscut că toată lumea ar trebui să aibă un loc de muncă, este mult mai puţin acceptat faptul că persoanele care caută un loc de muncă pot alege să îşi creeze propriul loc de muncă în loc să lucreze pentru altcineva.

Europa are nevoie de o adevărată revoluţie culturală pentru a schimba modul în care sunt percepuţi antreprenorii în general. Înfiinţarea şi administrarea unei întreprinderi ar trebui să fie percepute ca fiind lucruri la îndemâna oricui.

Aceasta este realitatea, însă puţini sunt cei care o conştientizează. Doar 37% din cetăţenii UE care au participat la un sondaj pe această temă spun că ar prefera să renunţe la statutul de angajaţi pentru a lucra pe cont propriu, faţă de 51% în Statele Unite şi 56 % în China. În Europa procentul este în scădere.

„Mai mulţi antreprenori înseamnă mai multe locuri de muncă, mai multă inovare şi o mai mare competitivitate. Să devii antreprenor şi să-ţi pui în practică viziunea înseamnă să-ţi asumi multe riscuri personale şi să depui mult efort. Antreprenorii sunt eroii timpurilor noastre, iar antreprenoriatul este cel mai puternic catalizator al creşterii economice din istoria economiei. Dacă reuşim să valorificăm potenţialul antreprenorial european, putem relansa creşterea economică în Europa.”

Pentru a inversa această tendinţă îngrijorătoare, Comisia îndeamnă statele membre să includă experienţa antreprenorială în programele şcolare din învăţământul obligatoriu. Schimbarea mentalităţilor şi stimularea interesului europenilor faţă de demararea unei afaceri este primul pas. Acesta se poate dovedi inutil dacă mediul de afaceri va rămâne la fel de dur ca în prezent. Simplificarea procedurilor birocratice, în special pentru întreprinderile mici şi mijlocii, este o prioritate pentru Comisie. Nu este însă suficient. Trebuie să înlăturăm obstacolele existente, dar şi să îi sprijinim pe cei care au cea mai mare nevoie de ajutor.

Din acest motiv, ne-am implicat activ în sprijinirea întreprinderilor nou înfiinţate, deoarece se estimează că jumătate din întreprinderile noi eşuează în primii cinci ani. Statele membre sunt încurajate să aloce mai multe resurse pentru a ajuta întreprinderile noi să depăşească această perioadă critică (de exemplu, cursuri de formare în domenii ca managementul sau cercetarea şi crearea de reţele cu colegii şi potenţialii furnizori şi clienţi).

Pentru o întreprindere este important ca, pe toată durata existenţei sale, să aibă acces la finanţare. În prezent, sunt în curs de pregătire o serie de iniţiative menite să elimine blocajele generate de criza financiară.

Comisia Europeană este, de asemenea, convinsă de importanţa acordării unei a doua şanse antreprenorilor care au trecut printr-un faliment, deoarece s-a demonstrat că 96 % din eşecuri au la bază întârzieri în efectuarea plăţilor sau alte probleme de natură practică. Normele care reglementează transferul proprietăţii întreprinderilor vor fi, de asemenea, simplificate.

Au fost lansate mai multe iniţiative menite să ajute societăţile să dobândească competenţe informatice, deoarece se estimează că IMM-urile se dezvoltă de două până la trei ori mai rapid atunci când utilizează tehnologii ale informaţiei. Răspândirea pe scară mai largă a competenţelor TIC este în interesul tuturor - până în 2015, 90% din locurile de muncă vor necesita competenţe informatice.

Mai multe informaţii Deutsch (de) English (en) français (fr) italiano (it)

Ultima actualizare: 18/07/2014 |  Începutul paginii