Acest site a fost arhivat la data de 18/07/2014
18/07/2014

Cale de navigare

Industrie şi antreprenoriat

Mașini eficiente

Consolidarea poziției de lider a Europei în domeniul industriei auto

Mașinile s-au aflat la originea revoluției industriale din secolul trecut, punând la dispoziția tuturor un mijloc de deplasare individual și rapid. Astăzi, intrăm într-o nouă etapă a erei industriale în care mobilitatea va căpăta noi dimensiuni și va deveni mai puțin poluantă. Comisia Europeană depune eforturi pentru a atinge acest obiectiv ambițios. 

Dezvoltarea unui sector auto mai ecologic face parte din strategia globală a UE menită să îi ajute pe constructorii auto să iasă din criză. Sectorul automobilelor este un angajator de prim rang. Peste 12 milioane de locuri de muncă depind, direct sau indirect, de el. În Europa există circa 180 de uzine de autovehicule, a căror cifră de afaceri depășește 700 de miliarde de euro.

Totuși, din cauza crizei economice și a maturizării pieței europene, industria auto se află într-o situație dificilă. Începând din 2008, producția și vânzările au scăzut în mod constant. Prin urmare, unele uzine se închid, iar angajații lor sunt concediați. În multe cazuri, producătorii continuă să obțină profit doar pentru că vând în afara Europei.

„În deceniile următoare, cererea de mașini va înregistra o creștere formidabilă. Prin urmare, trebuie să fabricăm modele mai eficiente sau nepoluante. Strategia Comisiei are ca scop îmbunătățirea eficienței motoarelor clasice, care vor continua să predomine, cel puțin în următorii 20 de ani. Însă, în același timp, trebuie să ne pregătim pentru mașinile viitorului, care vor genera cantități reduse de emisii sau vor fi complet nepoluante."

Pentru a combate această criză sistemică, ale cărei efecte se răsfrâng și asupra altor sectoare conexe (industria siderurgică, sectorul produselor chimice și textile), Comisia a elaborat o strategie în trei puncte.

În primul rând, se urmărește restructurarea economiei europene, cu scopul de a relansa cererea de autovehicule. Creșterea vânzărilor ar limita închiderea uzinelor. Pentru situațiile în care stoparea activității este inevitabilă, Comisia a prevăzut elaborarea de proceduri și crearea de fonduri care să îi ajute pe lucrătorii concediați să se reorienteze profesional și să se reintegreze pe piața muncii cât mai repede posibil.

În al doilea rând, încurajăm industria să producă automobile mai puțin poluante, pentru a reduce impactul negativ asupra planetei și pentru a răspunde nevoilor unor consumatori din ce în ce mai preocupați de aspectele de mediu.

Aceste obiective nu sunt imposibil de realizat. La nivel global, înmatricularea de vehicule electrice ar urma să crească semnificativ, iar mașinile ecologice să reprezinte 7% din piața auto europeană, până în 2020. Pentru a facilita această schimbare, Comisia investește în cercetare, iar producătorii depun, la rândul lor, eforturi pentru a îmbunătăți randamentul motoarelor clasice și pentru a crea vehicule electrice fiabile și accesibile din punct de vedere financiar.

Infrastructura urbană necesară alimentării mașinilor electrice este în curs de realizare, iar Comisia face presiuni pentru adoptarea unor standarde comune în toate țările din UE.

În al treilea rând, ne angajăm să facilităm accesul producătorilor europeni pe piețele externe unde, potrivit estimărilor, cererea de autovehicule se va dubla până în 2020. Sectorul auto reprezintă una dintre temele principale abordate în cadrul negocierilor comerciale cu partenerii internaționali.

Informații suplimentare

Ultima actualizare: 18/07/2014 |  Începutul paginii