Acest site a fost arhivat la data de 18/07/2014
18/07/2014

Cale de navigare

Industrie şi antreprenoriat

Inovare

Inovarea este oxigen pentru întreprinderi

Inovarea este oxigen pentru întreprinderi. Cei care nu inovează şi nu ţin pasul cu evoluţiile tehnologice îşi pierd treptat cotele de piaţă şi riscă, în cele din urmă, să îşi piardă afacerea. Aşa cum oamenii nu pot trăi fără oxigen, nici firmele nu se pot menţine fără inovare.

Inovarea vine din investiţii. Industria a fost întotdeauna un actor-cheie în acest domeniu. Industria prelucrătoare este cel mai mare finanţator al sectorului privat al cercetării şi dezvoltării din UE, contribuind cu până la 80% din valoarea totală a investiţiilor. Cu toate acestea, mai sunt încă multe de făcut.

Cercetarea europeană este lider mondial în multe sectoare, fiind la originea depunerii a numeroase cereri de brevet pentru tehnologii de ultimă oră, dar nu a fost întotdeauna la fel de productivă în privinţa punerii în practică a proiectelor ştiinţifice. Pentru a exemplifica, să ne reamintim de cazul bateriilor cu litiu: întreprinderile europene deţin peste 30% din brevetele în domeniu, fără ca vreo asemenea baterie să fie produsă în UE.

„Investiţiile în inovare sunt vitale pentru menţinerea competitivităţii globale şi relansarea creşterii economice în Europa. Fără inovare nu ne vom atinge obiectivul de a mări până la 20% contribuţia industriei la PIB, un obiectiv pe care l-am stabilit în noua noastră strategie privind politica industrială. De aceea, este foarte important să acţionăm de urgenţă în sensul coordonării acestor politici la nivel european.”

În plus, eforturile depuse în UE în favoarea inovării sunt destul de inegale. Mai îngrijorător este faptul că cel mai recent tablou anual de bord în materie de inovare prezentat de Comisia Europeană indică o creştere din ce în ce mai mare a decalajului dintre ţările cele mai inovatoare şi cele rămase în urmă.

Inovarea ar trebui să devină un obiectiv comun, pe care toate statele membre să îşi propună să-l atingă prin coordonarea eforturilor naţionale. Pentru a facilita evoluţia în această direcţie, Comisia a lansat un proiect pentru o adevărată „Uniune a inovării” şi a propus o strategie comună în scopul direcţionării investiţiilor către sectoare inovatoare specifice, considerate a fi în măsură să stimuleze inovarea la nivelul întregii economii europene.

Politica noastră industrială are în vedere şase domenii prioritare pentru investiţiile în inovare, printre care se numără: accesul la finanţare, încurajarea spiritului antreprenorial, stimularea cererii de inovare şi inovarea netehnologică.

Un alt domeniu de interes pentru eforturile noastre este ceea ce numim tehnologiile generice esenţiale (TGE), care cuprind microelectronica şi nanoelectronica, materialele avansate, biotehnologia industrială, fotonica, nanotehnologia şi sistemele de producţie avansate. Se estimează că piaţa globală a TGE-urilor va creşte cu peste 50%, de la 646 de miliarde de euro la peste 1 000 de miliarde euro până în 2015, echivalentul a circa 8% din PIB-ul UE.

Astfel de noi tehnologii vor revoluţiona ingineria (de exemplu, materialele inteligente), vor transforma producţia de bunuri (de exemplu, imprimarea tridimensională) şi vor pune baze noi, revoluţionare, pentru pieţele tradiţionale, cum ar fi reţelele inteligente, vehiculele ecologice sau bioplasticele. Deşi suntem interesaţi de industriile de înaltă tehnologie, în paralel sprijinim, de asemenea, toate inovaţiile importante ale IMM-urilor europene din sectoare tehnologice de nivel mediu sau de bază.

Produsele inovatoare nu pică din cer. De regulă, ele sunt rezultatul unor decenii de mici îmbunătăţiri aduse tehnologiilor existente. Din acest punct de vedere, Europa stă pe o mină de aur, fiind una dintre regiunile cele mai avansate tehnologic şi mai dominate de tehnologie din lume. Cu puţin mai mult efort se pot obţine rezultate spectaculoase, pornind de la uriaşa noastră zestre tehnologică.

Mai multe informaţii Deutsch (de) English (en) français (fr)

Ultima actualizare: 18/07/2014 |  Începutul paginii