Ο δικτυακός τόπος αρχειοθετήθηκε στις 18/07/2014
18/07/2014

Διαδρομή πλοήγησης

Βιομηχανία και επιχειρηματικότητα

Καινοτομία

Η καινοτομία είναι οξυγόνο για τις επιχειρήσεις

Η καινοτομία είναι οξυγόνο για τις επιχειρήσεις. Όσες επιχειρήσεις δεν καινοτομούν και δεν προσαρμόζονται στις τεχνολογικές εξελίξεις χάνουν μερίδια της αγοράς και στο τέλος κινδυνεύουν να σβήσουν από τον επιχειρηματικό χάρτη. Χωρίς οξυγόνο, οδηγούνται σε ασφυξία.

Η καινοτομία προέρχεται από τις επενδύσεις. Η βιομηχανία ήταν ανέκαθεν πρωτοπόρος σ΄ αυτό, καθώς είναι ο κλάδος που στηρίζει περισσότερο από κάθε άλλον την έρευνα και την ανάπτυξη στον ιδιωτικό τομέα της ΕΕ, συνεισφέροντας το 80% των συνολικών επενδύσεων. Ωστόσο, πρέπει να γίνουν περισσότερα.

Η ευρωπαϊκή έρευνα είναι πρωτοπόρος παγκοσμίως σε πολλούς τομείς και έχει χορηγήσει πολλά διπλώματα ευρεσιτεχνίας για ανακαλύψεις αιχμής, αλλά οι επιδόσεις της δεν είναι εξίσου θεαματικές όσον αφορά τη μετατροπή επιστημονικών ανακαλύψεων σε βιομηχανικό πλεονέκτημα. Οι μπαταρίες λιθίου είναι ένα τέτοιο παράδειγμα: παρότι οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κατέχουν πάνω από το 30% των σχετικών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, στην ΕΕ δεν παράγονται καθόλου τέτοιες μπαταρίες.

"Οι επενδύσεις σε καινοτομία είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητάς μας και την αναθέρμανση της ανάπτυξης στην Ευρώπη. Χωρίς καινοτομία δεν θα πετύχουμε τον στόχο μας που προβλέπεται στη νέα μας στρατηγική για τη βιομηχανική πολιτική, δηλαδή να αυξήσουμε κατά 20% τη συνεισφορά της βιομηχανίας στο ΑΕΠ. Συνεπώς, γίνεται όλο και σημαντικότερη και επιτακτικότερη η ανάγκη συντονισμού αυτών των πολιτικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο."

Επιπλέον, οι προσπάθειες για καινοτομία είναι ανομοιογενείς και άνισα κατανεμημένες στην ΕΕ. Πιο ανησυχητικό ακόμη, ο ετήσιος πίνακας αποτελεσμάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καινοτομία δείχνει ότι διευρύνεται το χάσμα μεταξύ των πλέον καινοτόμων χωρών και αυτών που υστερούν.

Η καινοτομία πρέπει να γίνει κοινός στόχος που θα επιδιώκουν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, συντονίζοντας την εθνική τους δράση. Για να στηρίξει την ανάπτυξη της καινοτομίας, η Επιτροπή ξεκίνησε προγράμματα για μια γνήσια Ένωση Καινοτομίας και πρότεινε μια κοινή στρατηγική ενθάρρυνσης των επενδύσεων σε συγκεκριμένους καινοτόμους τομείς οι οποίοι πιστεύεται ότι προάγουν την καινοτομία στην ευρύτερη οικονομία της ΕΕ.

Η βιομηχανική μας πολιτική έχει έξι τομείς προτεραιότητας για επενδύσεις στην καινοτομία. Στους τομείς αυτούς συγκαταλέγονται η πρόσβαση στη χρηματοδότηση, η τόνωση της επιχειρηματικότητας, η τόνωση της ζήτησης για καινοτομία, και η μη τεχνολογική καινοτομία.

Ένας άλλος στόχος επικέντρωσης των προσπαθειών μας είναι οι καλούμενες Κύριες Τεχνολογίες Ευρείας Εφαρμογής (ΚΤΕΕ), για παράδειγμα, η μικροηλεκτρονική και η νανοηλεκτρονική, τα προηγμένα υλικά, η βιομηχανική βιοτεχνολογία, η φωτονική, η νανοτεχνολογία και τα προηγμένα συστήματα μεταποίησης. Η παγκόσμια αγορά για ΚΤΕΕ προβλέπεται να αυξηθεί κατά τουλάχιστον 50%, από 646 δισ. ευρώ σε πάνω από 1 τρισ. ευρώ το 2015, ποσό ισοδύναμο με το 8% περίπου του ΑΕΠ της ΕΕ.

Αυτές οι νέες τεχνολογίες θα φέρουν επανάσταση στη μηχανική (π.χ. έξυπνα υλικά) και θα μετασχηματίσουν την παραγωγή αγαθών (π.χ. τρισδιάστατη εκτύπωση), ενώ παράλληλα θα διαμορφώσουν νέους κανόνες και συνθήκες για τις παραδοσιακές αγορές, όπως τα έξυπνα δίκτυα, τα καθαρά οχήματα ή τα βιοπλαστικά. Παράλληλα με τις βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας, στηρίζουμε και όλες τις σημαντικές καινοτομίες των ευρωπαϊκών ΜΜΕ χαμηλής και μέσης τεχνολογίας.

Τα καινοτόμα προϊόντα δεν προκύπτουν από το πουθενά. Είναι συνήθως το αποτέλεσμα πολυάριθμων μικρών βελτιώσεων των τεχνολογιών που ήδη χρησιμοποιούμε. Η Ευρώπη διαθέτει ένα "τεχνολογικό χρυσωρυχείο" δεδομένου ότι είναι μια από τις πλέον προηγμένες τεχνολογικά περιοχές του κόσμου και ένας από τους μεγαλύτερους χρήστες τεχνολογίας. Με μικρές επιπλέον προσπάθειες μπορούμε να έχουμε θεαματικά αποτελέσματα, βασιζόμενοι στην τεράστια τεχνολογική μας κληρονομιά.

Περισσότερα Deutsch (de) English (en) français (fr)

Τελευταία ενημέρωση: 18/07/2014 |  Αρχή σελίδας