Ο δικτυακός τόπος αρχειοθετήθηκε στις 18/07/2014
18/07/2014

Διαδρομή πλοήγησης

Βιομηχανία και επιχειρηματικότητα

Γεωσκόπηση

Copernicus

Χρησιμοποιείτε ποδήλατο στην πόλη και ανησυχείτε για την ατμοσφαιρική ρύπανση; Στο πρόβλημα αυτό δεν υπάρχει άμεση και οριστική λύση, αλλά μια νέα εφαρμογή της ΕΕ μπορεί να σας βοηθήσει να μην μετακινήστε με ποδήλατο τις ημέρες με κακή ποιότητα του αέρα. Αυτό είναι δυνατό χάρη στο Copernicus, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα γεωσκόπησης, που παρέχει δεδομένα για την ατμοσφαιρική ρύπανση σε πραγματικό χρόνο.

Η υπηρεσία ObsAIRve είναι μία μόνον από τις πολλές εφαρμογές που χρησιμοποιούν τη ροή σημαντικών δεδομένων από τους δορυφόρους της συστοιχίας Copernicus, οι οποίοι λειτουργούν σε συνδυασμό με μια επίγεια υποδομή ζωτικής σημασίας.

Η προηγμένη γεωσκόπηση θα συμβάλει στην παρακολούθηση και την πρόληψη επικίνδυνων περιβαλλοντικών μεταβολών, όπως η εξάπλωση αερίων του θερμοκηπίου, η αραίωση της στιβάδας του όζοντος ή τα μεταβαλλόμενα επίπεδα της ηλιακής υπεριώδους ακτινοβολίας που φτάνει στην επιφάνεια του εδάφους. Η καλύτερη γνώση των φαινομένων αυτών είναι πολύ σημαντική για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.

«Το πρόγραμμα Copernicus σήμερα έχει φτάσει σε επίπεδο ωριμότητας και όλες οι υπηρεσίες του θα περάσουν σύντομα σε λειτουργική φάση. Χάρη στη μεγαλύτερη διαθεσιμότητα στοιχείων, θα αυξηθεί η αφομοίωσή τους από τους χρήστες, γεγονός που θα συμβάλει στην ανάπτυξη που τόσο επιτακτικά χρειαζόμαστε σήμερα.»

Το Copernicus θα αποβεί επίσης πολύτιμο για την ασφάλεια του πλανήτη μας και των κοινωνιών μας. Θα μπορεί, για παράδειγμα, να συμβάλει στην καταπολέμηση των φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών παρέχοντάς μας τη δυνατότητα να βελτιώσουμε την ποιότητα και την ταχύτητα της παρέμβασης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Θα προστατεύει επίσης τις υποδομές ζωτικής σημασίας από τον κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων, και θα παρέχει σημαντικές και έγκαιρες πληροφορίες στις υπηρεσίες ακτοφυλακής οι οποίες είναι επιφορτισμένες με το ολοένα δυσκολότερο έργο της περιπολίας στη θάλασσα και στα θαλάσσια σύνορα.

Οι πολίτες μπορούν επίσης να επωφεληθούν από τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που θα δημιουργήσει το Copernicus. Χάρη στο πρόγραμμα αυτό, το διάστημα 2015-2030 αναμένεται να δημιουργηθούν περίπου 38.000 νέες θέσεις εργασίας, οι οποίες αντιπροσωπεύουν συνολικό οικονομικό όφελος της τάξης των 30 δισ. ευρώ.

Στους τομείς που θα επηρεαστούν θετικά από το πρόγραμμα Copernicus συγκαταλέγονται η αεροδιαστημική βιομηχανία καθώς και οι υπηρεσίες παραγωγής και διάδοσης δεδομένων. Η ακριβής γεωσκόπηση θα έχει εμμέσως θετικό αντίκτυπο και σε άλλους κλάδους της οικονομίας, όπως το νερό, οι μεταφορές, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, η ασφάλιση ζημιών, η γεωργία ή η ηλεκτρική ενέργεια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ασχολείται με αυτό το έργο από τα τέλη της δεκαετίας του 90 όταν, από κοινού με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος, ξεκίνησε το πρόγραμμα "Παγκόσμια Παρακολούθηση για το Περιβάλλον και την Ασφάλεια" (GMES).

Copernicus είναι απλά η νέα ονομασία του προγράμματος GMES. Η αλλαγή της ονομασίας δεν είναι τυχαία καθώς συμπίπτει με μια νέα πνοή που δίνεται στο πρόγραμμα. Όπως τον 16ο αιώνα ο επιστήμονας Νικόλαος Κοπέρνικος λειτούργησε ως καταλύτης για την καλύτερη κατανόηση του κόσμου, έτσι και το πρόγραμμα που σήμερα φέρει το όνομά του θα μας δίνει μια πλήρη εικόνα του μεταβαλλόμενου πλανήτη μας, ώστε να μπορούμε να λαμβάνουμε συγκεκριμένα μέτρα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Περισσότερα English (en)

Τελευταία ενημέρωση: 18/07/2014 |  Αρχή σελίδας