Sivusto on arkistoitu (18/07/2014)
18/07/2014

Navigointipolku

Teollisuus ja yritystoiminta

Maanhavainnointi

Copernicus

Pyöräily on kätevä tapa liikkua kaupungissa, mutta monet ovat huolissaan ilmansaasteiden vaikutuksista pyöräilijöiden terveyteen. Saasteongelmaan ei ole välittömästi saatavilla lopullista ratkaisua, mutta EU:n uusi sovellus auttaa välttämään pyöräilyä päivinä, jolloin ilmanlaatu on huono. Euroopan maanseurantaohjelma Copernicus mahdollistaa esimerkiksi ilmansaasteita koskevien tietojen reaaliaikaisen seuraamisen.

ObsAIRve on hyvä esimerkki sovelluksista, joissa Copernicus-ryhmän satelliittien välittämää tietoa käytetään maanpäällisen infrastruktuurin rinnalla.

Edistyneiden maanhavainnointiohjelmien avulla voidaan seurata esimerkiksi kasvihuonekaasupäästöjä, otsonikerroksen ohentumista, maahan saapuvan auringon ultraviolettisäteilyn tason vaihteluita sekä muita vaarallisia ympäristömuutoksia. Näiden ilmiöiden parempi tunteminen on tärkeää, jotta niiden haitallisia vaikutuksia voidaan torjua tehokkaasti.

"Copernicus-ohjelma on kehittynyt ja kypsynyt, ja kaikki siihen liittyvät palvelut ovat pian operatiivisessa vaiheessa. Käytettävissä olevan tiedon lisäännyttyä käyttäjät voivat hyödyntää tuloksia entistä enemmän ja siten myötävaikuttaa kasvuun, jota tällä hetkellä todella tarvitaan.”

Copernicus-ohjelma tekee maapallosta turvallisemman ja auttaa ihmisyhteisöjä selviytymään. Ohjelmaa hyödynnetään esimerkiksi erilaisten katastrofien torjunnassa, ja sen avulla voidaan parantaa ja nopeuttaa hätäavun antamista.

Sen avulla voidaan myös suojata elintärkeitä infrastruktuureja terrori-iskujen riskiltä sekä tuottaa keskeistä oikea-aikaista tietoa rannikkovartijoille, jotka partioivat merellä ja merirajoilla.

Kansalaiset voivat myös hyötyä Copernicus-ohjelman luomista liiketoimintamahdollisuuksista. Ohjelman ansiosta odotetaan syntyvän noin 38 000 uutta työpaikkaa vuosina 2015–2030, mikä tarkoittaa noin 30 miljardin euron taloudellista hyötyä.

Erityisesti avaruusala sekä tiedontuotanto- ja -levitysala tulevat suoraan hyötymään Copernicus-ohjelmasta. Tarkasta maanhavainnoinnista hyötyvät välillisesti monet muutkin alat, kuten vesi-, kuljetus-, öljy- ja kaasu-, vahinkovakuutus-, maatalous- sekä sähköala.

Euroopan komissio on kehittänyt Copernicus-ohjelmaa 1990-luvun loppupuolelta alkaen, jolloin käynnistettiin ympäristön ja turvallisuuden maailmanlaajuinen seurantahanke (GMES) yhdessä Euroopan avaruusjärjestön (ESA) kanssa.

Copernicus on yksinkertaisesti GMES-hankkeen uusi nimi. Nimenmuutos on harkittu, ja sillä haluttiin korostaa hankkeen uutta dynaamista vaihetta. Nikolaus Kopernikus vaikutti 1500-luvulla keskeisesti maailmankuvamme muotoutumiseen. Samalla tavoin Euroopan maanseurantaohjelma auttaa meitä nyt ymmärtämään muuttuvaa planeettaamme ja toteuttamaan konkreettisia toimia kansalaisten elämänlaadun parantamiseksi.

Lisätietoa English (en)

Viimeisin päivitys: 18/07/2014 |  Sivun alkuun