Sivusto on arkistoitu (18/07/2014)
18/07/2014

Navigointipolku

Teollisuus ja yritystoiminta

Globalisaatio

Globalisaatio on mahdollisuus

Globalisaatio on mahdollisuus. Globalisaatiolla on toki  haittapuolensa, mutta niiden vastapainona yritykset hyötyvät avointen ulkomaisten markkinoiden lukuisista hyvistä puolista: alhaisemmista tulleista, yhteisistä standardeista, yhdenmukaistetuista hallinnollisista menettelyistä ja mahdollisuudesta kilpailla ulkomaisista hankintasopimuksista.  Tämä voi tuoda meitä lähemmäksi visiota maailmanlaajuisista sisämarkkinoista, jolloin eurooppalaisten yhtenäismarkkinoiden hyödyt saavat globaalin mittakaavan.  Euroopan komissio on sitoutunut toteuttamaan tämän vision.

Euroopan komissio esimerkiksi ohjaa ajoneuvoja koskevista kansainvälisistä määräyksistä vuonna 1958 tehdyn UNECE-sopimuksen uudistamista.  Tässä hankkeessa ovat mukana komission edustamien 27 EU-maan lisäksi Japani, Venäjä, Etelä-Korea, Etelä-Afrikka ja Australia.  Nämä maat ovat tehneet sopimuksen yhtenäisistä ajoneuvojen turvallisuus- ja ympäristömääräyksistä, jolloin autonvalmistajat hyötyvät matalammista kustannuksista ja mittakaavaeduista.

"Globalisaatio on ratkaisu Euroopan unionin kriisiin, ei sen aiheuttaja. Meidän tulee kehittää kauppakumppaniemme kanssa yhteisiä standardeja ja yhtenäisiä menettelytapoja kyetäksemme hyödyntämään globalisaation tarjoamia mahdollisuuksia ja välttääksemme ne ongelmat, jotka estävät yrityksiä pääsemästä ulkomaisille markkinoille."

Komission uudistusehdotusten tavoitteena on vakiinnuttaa autojen maailmanlaajuinen tyyppihyväksyntä, joka perustuu periaatteeseen "kerran testattu auto on hyväksytty kaikkialla maailmassa". Tämä tarkoittaa sitä, että kaikkia tyyppihyväksynnän mukaisesti valmistettuja autoja voidaan markkinoida kaikissa tämän hankkeen jäsenmaissa. EU tukee hanketta neuvottelemalla tärkeimpien kauppakumppanien kanssa kahdenvälisistä vapaakauppasopimuksista, joilla poistetaan myös muut tullien ulkopuoliset esteet.

EU:lla on alkamassa uusi kahdenvälisten neuvotteluiden aikakausi tärkeiden kumppaneiden kuten Yhdysvaltojen ja Japanin kanssa. EU voi hyötyä suuresti tästä globalisaation uudesta vaiheesta sillä edellytyksellä, että uudet sopimukset eivät keskity ainoastaan tullien alentamiseen tai poistamiseen. On poistettava loputkin esteet, jotka vaikeuttavat EU:n ulkopuolisille markkinoille pääsyä. 

Tämän tavoitteen saavuttamiseksi on tärkeää, että EU tiivistää yhteistyötä kauppakumppaniensa kanssa standardeihin, tuotesääntöihin ja hallinnollisiin menettelyihin liittyen. On ensisijaisen tärkeää luoda yhteiset teolliset standardit, poistaa ristiriitaiset säännöt ja yhtenäistää hallinnollisia menettelyjä. EU:n tuottajilla on usein hallinnollisten tai teknisten esteiden vuoksi vaikeuksia saavuttaa ulkomaisia kuluttajia. Sääntöjen ja standardien pienetkin erot aiheuttavat suurta taloudellista vahinkoa teollisuudelle, kun ulkomaankauppa estyy tai tuotantolinjoihin täytyy tehdä kalliita muutoksia.

Yleensä ainoastaan suurilla valmistajilla on resursseja muuttaa tuotteitaan eri  lainsäädäntöihin ja teknisiin ympäristöihin sopiviksi. Tämän seurauksena pienten ja keskisuurten yritysten kaltaisilla toimijoilla ei ole mahdollisuutta päästä EU:n ulkopuolisille markkinoille. Tähän komissio haluaa muutoksen.

Avointen markkinoiden myötä EU:n yrityksillä olisi mahdollisuus osallistua myös julkisiin hankkeisiin ulkomailla.  Useimmissa EU:n ulkopuolisissa maissa julkisiin hankintoihin käytetään 15–20 % bruttokansantuotteesta, mutta vain pieni osa näistä hankintamenettelyistä on avoimia ulkomaisille yrityksille.  Kun EU:n julkisten hankintojen markkinoista lähes 85 % on avoimia (yhteenlasketulta arvoltaan yli 350 miljardia euroa), vain 32 % Yhdysvaltojen julkisista hankinnoista on avoimia ulkomaisille tarjoajille (yhteenlasketulta arvoltaan alle 180 miljardia euroa). Japanissa ulkomaisilla yrityksillä on pääsy ainoastaan 28 % julkisista hankintamarkkinoista (27 miljardia euroa). Euroopan komissio on sitoutunut muuttamaan tämän tilanteen ja luomaan todelliseen vastavuoroisuuteen pohjautuvia uusia ja kestäviä suhteita.

Lisätietoja Deutsch (de) English (en) français (fr)

Viimeisin päivitys: 18/07/2014 |  Sivun alkuun