Sivusto on arkistoitu (18/07/2014)
18/07/2014

Navigointipolku

Teollisuus ja yritystoiminta

Maksuviivästykset

Pk-yrityksille välineitä maksuviivästysten ehkäisemiseksi

Joka päivä Euroopassa kymmenet pienet ja keskisuuret yritykset (pk-yritykset) menevät konkurssiin, koska niiden asiakkaat eivät ole maksaneet laskujaan. Näitä yrityksiä eivät vie konkurssiin niiden omat velat, vaan se, että muut ovat velkaa niille. Tästä paradoksaalisesta tilanteesta on tullut arkipäivää liian monille yrityksille EU:ssa. Yli puolet yrityksistä sanoo, että niillä on kassavirtaongelmia myöhästyneiden saatavien vuoksi. Ongelma kasvaa. Ajanjaksolla 2011–2012 on tällaisessa tilanteessa olevien yrittäjien määrä lisääntynyt 10 prosenttia.

Euroopan komission keskeisiä tavoitteita on torjua maksuviivästysten yleistymistä. Aikana, jolloin monissa EU-maissa työttömyysaste on noussut yli 10 prosenttiin, on välttämätöntä puuttua ongelman perimmäisiin syihin. Maksuviivästykset ovat selkeästi yksi työttömyyteen johtava osatekijä, sillä ne aiheuttavat konkursseja. Konkurssien vuoksi EU:ssa menetettiin 450 000 työpaikkaa vuonna 2012 ja maksamattomia velkoja kertyi vuositasolla 23,6 miljardia.

"Joka vuosi tuhannet pk-yritykset menevät konkurssiin odottaessaan laskujensa maksua. Komissio on sitoutunut lopettamaan Euroopassa tällaisen vahingollisen myöhässä maksamisen tavan, joka on pitkään aiheuttanut ongelmia liike-elämässä. Jäsenvaltioiden olisikin saatettava maksuviivästysdirektiivi mahdollisimman pikaisesti osaksi kansallista lainsäädäntöään. Näin voidaan tarjota pk-yrityksille ratkaisevaa tukea nykyisessä talouskriisissä, kun luotonsaannista on tullut vaikeaa. Euroopan yrityksille ja etenkin pk-yrityksille on myös tärkeää, että ne tietävät oikeutensa ja osaavat käyttää niitä parhaalla mahdollisella tavalla."

Euroopan komissio ehdotti uutta direktiiviä, jotta maksuviivästykset saataisiin kuriin. Direktiivi hyväksyttiin helmikuussa 2011. Uusi direktiivi Deutsch (de) English (en) français (fr) italiano (it) auttaa yrityksiä suojautumaan maksuviivästyksiltä. Direktiivi yksinkertaistaa ja johdonmukaistaa menettelyjä ja sitä sovelletaan kaikissa EU-maissa 16.3.2013 alkaen. Tämä tarkoittaa sitä, että vaikka tietty EU-maa ei ole saattanut direktiiviä osaksi lainsäädäntöään tähän määräaikaan mennessä, yrityksillä on oikeus vaatia uusien EU-sääntöjen soveltamista. Direktiivi on uusi ja vahva väline, jonka avulla yrittäjät voivat vaatia heille laillisesti kuuluvia rahoja maksettaviksi.

Direktiivissä velvoitetaan viranomaiset maksamaan hankkimansa tavarat ja palvelut 30 päivän kuluessa tai joissakin poikkeustapauksissa 60 päivän kuluessa. Jos velallinen ei noudata määräaikoja, sen on maksettava korkoa, joka on vähintään 8 prosenttiyksikköä korkeampi kuin Euroopan keskuspankin viitekorko. Viranomaiset eivät voi vahvistaa alempaa korkoa maksuviivästymille. Julkiset laitokset ovat myös velvollisia hyvittämään velkojalle lisäkustannukset, jotka aiheutuvat maksuviivästyksen perimisestä.

Velkojalla, joka ei saa maksujaan ajoissa, on automaattisesti oikeus vaatia viivästyskorkoa ja se voi myös saada vähintään 40 euron kiinteän määrän korvausta perintäkuluista. Velkoja voi vaatia korvausta kaikista jäljelle jäävistä kohtuullisista perintäkuluista.

Yksityisyritysten on maksettava laskunsa 60 päivän kuluessa, elleivät osapuolet nimenomaan toisin sovi ja ellei se ole velkojan kannalta selvästi kohtuutonta. Direktiivin avulla halutaan luoda toimintaympäristö, joka vähitellen johtaa siihen, että kaikilla talouden toimialoilla maksut suoritetaan ajallaan.

Euroopan komissio on käynnistänyt tiedotuskampanjan, jotta yritykset oppisivat tuntemaan uudet oikeutensa. Lokakuussa 2012 alkanut kampanja on käynnissä kaikissa EU-maissa vuoden 2014 loppuun asti.

Lisätietoa

Viimeisin päivitys: 18/07/2014 |  Sivun alkuun