Deze website is gearchiveerd sinds 18/07/2014
18/07/2014

Kruimelpad

Industrie en ondernemerschap

Betalingsachterstand

Hulp voor kleine bedrijven bij betalingsachterstand

Elke dag gaan overal in Europa tientallen kleine en middelgrote ondernemingen failliet omdat hun facturen niet betaald worden. Deze bedrijven gaan niet ten onder door hun schulden, maar doordat zij zelf niet betaald worden. Deze paradox treft steeds meer bedrijven in Europa. Ruim de helft van de bedrijven zegt cashflowproblemen te hebben door te late betalingen. Het probleem neemt zelfs nog toe. Tussen 2011 en 2012 is het aantal ondernemers dat tegen dit probleem aanloopt met 10% gestegen.

Het aanpakken van de cultuur van te late betalingen is nu een van de prioriteiten van de Europese Commissie. Nu de werkloosheid in veel EU-landen oploopt, moet dit probleem bij de wortel worden aangepakt. Te late betalingen dragen bij aan de werkloosheid, want zij zorgen ervoor dat bedrijven failliet gaan. In 2012 zijn 450 000 banen in de EU verloren gegaan door faillissementen. Daarmee waren openstaande schulden van 23,6 miljard euro gemoeid.

"Elk jaar gaan duizenden kleine en middelgrote bedrijven failliet omdat hun facturen te laat betaald worden. Wij zijn vastbesloten een einde te maken aan deze schadelijke cultuur van te late betalingen in Europa. Alle EU-landen moeten de richtlijn Betalingsachterstand dringend omzetten in nationale wetgeving. Zo krijgt het MKB de nodige steun om de huidige crisis, waarin krediet moeilijk te krijgen is, te overleven. Het is ook van groot belang dat bedrijven, en vooral het MKB, hun rechten kennen en er gebruik van maken."

Om deze tendens een halt toe te roepen, heeft de Commissie in 2011 een richtlijn uitgevaardigd. Deze richtlijn Deutsch (de) English (en) français (fr) italiano (it) beschermt bedrijven beter tegen te late betalingen. De procedures worden waar nodig eenvoudiger en consistenter en zijn sinds 16 maart 2013 van kracht in alle EU-landen. Dat betekent dat zelfs als een EU-land de richtlijn niet in nationale wetgeving heeft omgezet, bedrijven het recht hebben de nieuwe Europese regels te volgen. Hierdoor kunnen ondernemers eenvoudiger hun geld opeisen.

Volgens de richtlijn moeten overheidsinstanties voor goederen en diensten betalen binnen 30 dagen of, in zeer uitzonderlijke gevallen, binnen 60 dagen. Betalen zij later, dan moeten zij een rente betalen die ten minste 8 procentpunten boven de referentierente van de Europese Centrale Bank ligt. Overheidsinstanties mogen voor betalingsachterstand geen lagere interestvoet bedingen. Ook zijn zij verplicht de schuldeiser te vergoeden voor eventuele extra kosten die zijn ontstaan door de betalingsachterstand.

Bedrijven hebben automatisch het recht om voor betalingsachterstand interest te eisen en zij hebben ook recht op ten minste een vast forfaitair bedrag van 40 euro om de inningskosten te dekken. Zij mogen een vergoeding eisen voor alle overige redelijke inningskosten.

Bedrijven moeten hun facturen binnen 60 dagen betalen, tenzij zij uitdrukkelijk anders overeenkomen, en voor zover dit niet onredelijk is ten opzichte van de schuldeiser. Hopelijk wordt het op deze manier weer normaal om op tijd te betalen.

Om bedrijven te wijzen op hun nieuwe rechten, is de Europese Commissie een voorlichtingscampagne gestart. Die loopt nog tot eind 2014 in alle EU-landen.

Meer informatie

Laatste bijwerking: 18/07/2014 |  Naar boven