Deze website is gearchiveerd sinds 18/07/2014
18/07/2014

Kruimelpad

Industrie en ondernemerschap

Herkomstaanduiding van producten

Vervaardigd in de EU

Vertrouwen is de pijler van de economie. Als consumenten een product niet vertrouwen kopen zij het niet. Op een markt van 500 miljoen mensen kan de persoonlijke kennis van een verkoper of fabrikant slechts voor een beperkt aantal goederen als leidraad dienen voor de keuzes van de consument. In alle andere gevallen hebben we indicatoren nodig die producten beter traceerbaar en dus betrouwbaarder maken.

Als kopers makkelijk de herkomst van een product kunnen vinden voelen zij zich veiliger en hebben ze een reden te meer om het te kopen. Een recent voorstel van de Commissie om een verplicht ''made in''-label in te voeren voor alle in de EU verkochte consumentenproduceten, kan daartoe bijdragen.

Op dit moment zijn er nauwelijks regels, en fabrikanten hebben geen verplichting om op hun labels de exacte herkomst van hun producten aan te geven. Dit is een voordeel voor malafide bedrijven die gebruikmaken van valse labels, of überhaupt geen labels hanteren.

Het is ook een gevaar voor de consument, omdat gevaarlijke goederen zo makkelijker vrij kunnen circuleren binnen de Europese markt. Nationale instanties zijn nog altijd niet in staat om de herkomst te traceren van een op de tien van alle gevaarlijke producten die in de EU in beslag zijn genomen.

Om een einde te maken aan deze chaotische situatie hebben veel EU-landen in het verleden getracht om regels in te voeren over de aanduiding van het land van herkomst. Maar als deze pogingen zouden worden omgezet in werkelijke wetten, lopen bonafide bedrijven het risico op nog meer verwarring en schade aangezien nationale regels van land tot land kunnen verschillen.

"Naar aanleiding van een aantal verzoeken van het Europees Parlement, en acties uit verschillende EU-landen, heeft de Europese Commissie besloten om een nieuwe verordening voor te stellen op grond waarvan consumptieartikelen voorzien moeten zijn van een vermelding van het land van herkomst. Verplichte herkomstaanduiding is al zeer effectief gebleken om het vertrouwen van de consument in levensmiddelen te vergroten omdat zij het mogelijk maken producenten te traceren. Een uitbreiding van herkomstaanduiding op alle consumptiegoederen zal een verdere stimulans geven aan de interne markt van de EU.."

Met haar voorstel wil de Commissie dit verhinderen. Consumenten zullen beter worden beschermd in de hele EU en gemeenschappelijke regels zullen ervoor zorgen dat er geen nieuwe nationale barrières worden opgeworpen door afwijkende nationale wetgeving over herkomstaanduiding.

Informatie over de herkomst van producten is van essentieel belang om op te treden tegen overtreders, en is daarom een krachtig afschrikmiddel tegen de verkoop van onveilige producten.

Bonafide fabrikanten zouden dit voorstel moeten verwelkomen aangezien het zal leiden tot meer vertrouwen en kooplust onder consumenten. Producenten moeten er zich ook van bewust zijn dat het gebruik van het ''made in''-label niet zal leiden tot extra administratieve rompslomp en kosten.

Het label zal een hoge mate flexibiliteit mogelijk maken. Het algemene ''Made in de EU''-label kan op alle goederen worden toegepast die hun laatste be- of verwerking ondergaan in een EU-land. Maar Europese fabrikanten zullen vrij blijven in hun keuze om nationale labels te gebruiken, zoals ''Made in Germany'' of ''Made in the UK''.

Laatste bijwerking: 18/07/2014 |  Naar boven