Deze website is gearchiveerd sinds 18/07/2014
18/07/2014

Kruimelpad

Industrie en ondernemerschap

Chemicaliën

Europa´s chemische industrie: veilig en concurrerend

De chemische industrie heeft onze wereld veranderd door producten goedkoper, lichter en duurzamer te maken. Het is een Europees succes dat moet worden voortgezet. 

Chemische stoffen, plastic en rubber zijn enkele hoekstenen van de industrie in de EU. Producten uit de chemische sector hebben gezorgd voor innovatie binnen alle industriële activiteiten, van de productie van auto´s tot de luchtvaart. Dit heeft een positief effect op de economische groei, innovatie, werkgelegenheid en export. 

In deze sector neemt Europa een vijfde deel van de wereldmarkt voor haar rekening en is hiermee wereldleider. Technologische vooruitgang zorgde ervoor dat Europese bedrijven concurrerend bleven en hun producten en ideeën decennialang wereldwijd konden verkopen. Chemische stoffen zijn ook van cruciaal belang om oplossingen te bieden voor toekomstige uitdagingen, zoals de overgang naar een koolstofarme economie.

"De chemische industrie is sinds jaar en dag een Europees succesverhaal. We moeten alles in het werk stellen om haar hoge positie op de wereldmarkt te behouden. Om dat te bereiken moeten we zorgen voor concurrerende energieprijzen en evenwicht tussen ons ambitieuze milieubeleid en de behoeften van sectoren die mogelijk genoodzaakt worden hun bedrijfsactiviteiten te verplaatsen."

Maar om hogere energie-efficiëntie in de chemische sector te bevorderen moet er nog meer worden bereikt.  Chemische fabrieken hebben meer energie nodig, met name olie en aardgas, dan de gemiddelde fabriek en hun energierekeningen kunnen dan ook hoog uitvallen. De energietarieven gaan in Europa omhoog terwijl zich op wereldwijde schaal een algemene neerwaartse trend voltrekt: De Europese energietarieven liggen drie keer hoger dan in de VS, en in het algemeen hoger dan in andere, concurrerende regio’s.

In de afgelopen 20 jaar heeft de chemische industrie op deze druk gereageerd door het energieverbruik en de uitstoot van broeikasgassen met 50% te verlagen, en dat terwijl de productie met 70% is gestegen. Ondanks deze verbeteringen betekent een stijging van de energietarieven dat de meest energie-intensieve chemische bedrijven overwegen hun investeringen te verschuiven naar de VS of naar andere landen waar de kosten minder hoog liggen. In het ergste geval sluiten zij de fabrieken in de EU.

De Commissie neemt het voortouw om deze zorgwekkende tendens te keren. Een rapport over energiekosten zal binnenkort worden gepubliceerd om de negatieve gevolgen van te hoge energierekeningen in bepaalde sectoren, waaronder de chemische, in kaart te brengen. Dit zal de aandacht vestigen op wat er economisch op het spel staat en zal hopelijk leiden tot ingrijpen.  Wij zijn ook voor meer rechtszekerheid als het gaat om elektriciteitscontracten met een lange looptijd voor sectoren met een hoog energieverbruik. Dit moet leiden tot lagere prijzen voor energie-afnemers en meer financiële stabiliteit voor energieverkopers.

Tegelijkertijd moet ook innovatie worden bevorderd. Amerikaanse en Japanse concurrenten investeren veel meer in onderzoek en ontwikkeling dan Europese chemische bedrijven. Recycling is eveneens van groot belang voor de toekomst van de sector en moet eerder als een kans dan als een last worden gezien. 

De Commissie werkt hard om een wettelijk kader tot stand te brengen om betere kansen te bieden, de bureaucratie te minimaliseren en investeringen aan te moedigen. 

Europa heeft ’s werelds veiligste en meest geavanceerde wetgeving als het gaat om chemische stoffen. REACH stelt wereldwijd de norm. Dankzij deze verordening functioneert onze markt beter en zijn onze burgers veiliger. Maar we zijn ons er ook van bewust dat de industrie wordt geconfronteerd met grote regelgevingsdruk die een negatieve invloed op haar concurrentievermogen kan hebben. Wij proberen REACH-procedures te stroomlijnen en kleine bedrijven in staat te stellen de benodigde informatie gemakkelijker te beheren.

Meer informatie Deutsch (de) English (en) français (fr)

Laatste bijwerking: 18/07/2014 |  Naar boven