Dette websted blev arkiveret den 18/07/2014
18/07/2014

Sti

Erhvervsliv og iværksætteri

Kemikalier

Den europæiske kemikalieindustri: sikker og konkurrencedygtig

Den kemiske industri har ændret vores verden ved at lave billigere, lettere og mere modstandsdygtige produkter. Den er en europæisk succeshistorie, som bør bevares.  

Kemikalier, plast og gummi er nogle af forudsætningerne for, at EU-industrien kan fungere. Produkter fra den kemiske sektor har gjort det muligt at forny hele spektret af industrielle aktiviteter, lige fra bilproduktion til luftfart, og dette har haft en positiv indvirkning på innovation, beskæftigelse, eksport og den økonomiske vækst. 

Med en global markedsandel på 20 % er Europa førende inden for den kemiske sektor. Takket være teknologiske fremskridt har europæiske firmaer i årtier kunne fortsætte med at være konkurrencedygtige og sælge deres produkter og ideer overalt i verden. Kemikalier udgør også løsninger til fremtidige udfordringer såsom overgangen til en lavemissionsøkonomi.

"Den kemiske industri har længe været en europæisk succeshistorie. Vi bør gøre alt, hvad vi kan for at bevare dens høje position på den globale rangliste. For at det kan ske, er vi nødt til at levere konkurrencedygtige energipriser og finde den rigtige balance mellem vores ambitiøse miljøpolitik og de behov, som industrierne med risiko for udflytning, har."

Men der skal stadig gøres mere for at fremme en højere energieffektivitet i den kemiske sektor.   Kemiske fabrikker har brug for mere energi end almindelige anlæg - især i form af olie og naturgas - og deres energiregninger er gerne meget høje. Mens udviklingen på verdensplan vidner om faldende energiomkostninger, stiger de i Europa. Europæiske energiomkostninger er nemlig tre gange så høje som i USA og generelt også højere end i andre konkurrerende regioner.

Gennem de sidste 20 år har den kemiske industri reageret på dette pres ved at reducere både energiintensiteten og drivhusgasemissioner med 50 % (mens produktionen samtidig er steget med 70 %). På trods af disse forbedringer betyder de stigende energiomkostninger dog stadig, at de mest energiintensive kemiske virksomheder måske overvejer at flytte deres investeringer til USA eller andre mere prisvenlige lande. I værste fald kan de lukke deres fabrikker i EU.

Kommissionen har stillet sig i spidsen for at vende denne bekymrende udvikling. Der vil snarest blive udgivet en rapport om energiomkostninger, hvori det fastsættes, hvordan de høje energiregninger har påvirket visse sektorer, heriblandt den kemiske sektor, negativt. Dette vil skabe opmærksomhed om, hvad der er på spil og forhåbentlig udløse de nødvendige initiativer.  Kommissionen tilskynder også en bedre retssikkerhed i forbindelse med langfristede elkontrakter for industrier med store energiforbrug. Dette skulle gerne resultere i lavere priser for energiaftagere og bedre økonomisk stabilitet for energiudbydere.

Samtidig skal innovationen også fremmes. Amerikanske og japanske konkurrenter investerer i forskning og udvikling (R&D) i langt højere grad end europæiske kemiske virksomheder. Desuden er genbrug et afgørende element i den kemiske sektors fremtid, da det ikke er en byrde men derimod skaber muligheder. 

Kommissionen arbejder hårdt på at skabe en retlig ramme, der skal gøre livet lettere for kemiske virksomheder ved at begrænse bureaukratiet til et minimum og opmuntre til investering. 

Europa kan være stolt af at have verdens mest sikre og avancerede kemikalielovgivning. REACH (registrering, vurdering og godkendelse af samt begrænsninger for kemikalier) sætter globale standarder og takket være denne forordning, fungerer det europæiske marked bedre og vores borgere kan føle sig tryggere. Men Kommissionen er også godt klar over, at den kemiske industri står over for en tung administrativ byrde, der kan have negative konsekvenser for konkurrencen. Vi arbejder på at strømline REACH-procedurer og derved gøre det nemmere for mindre virksomheder at tilrettelægge en passende informationskommunikation.

Yderligere oplysninger Deutsch (de) English (en) français (fr)

Seneste opdatering: 18/07/2014 |  Til toppen