Dette websted blev arkiveret den 18/07/2014
18/07/2014

Sti

Erhvervsliv og iværksætteri

Klynger

Klynger

Næsten 40 % af de europæiske arbejdstagere er ansat i en virksomhed, der indgår i en klynge – hvilket kan defineres som en gruppe af virksomheder med fokus på en specifik produktion, som er beliggende i nærheden af hinanden og som afhænger af specialiseret ekspertise samt specialiserede tjenesteydelser, ressourcer, leverandører og færdigheder. Det europæiske observationscenter for klynger har udpeget ca. 2 000 klynger i Europa, som statistisk set er af stor betydning, og som konstant bidrager til at øge innovation, vækst og beskæftigelse i Europa.

Det står derfor klart, at klynger udgør en central del af Europas erhvervsgrundlag og er ophav til mange innovative produkter, som har formet Europas økonomiske historie – fra stålværkerne i Lorraine og Saarland til knive fra Sheffield, fra silkedistrikterne i Norditalien (som nu er omdannet til et nyskabende centrum for tekstilfarvning) til metalindustrien i Alpeområdet.

"Klynger er et nøgleelement for regional udvikling. De fremmer lokale styrker og udnytter ressourcer og idéer optimalt. De udgør en afgøremde del af Europas industrigrundlag, og det skal de fortsat gøre. Den rolle har de haft i århundreder. For at bevare dem i fremtiden, må vi være ambitiøse og mangedoble vores klynger i verdensklasse gennem øget samarbejde på tværs af grænserne og ekspertise."

Sådanne klynger er hovedsageligt et resultat af markedskræfternes spil. Mange klynger opstår spontant som følge af naturlige konkurrencemæssige fordele, såsom forekomsten af en særlig ressource i den region, klyngen dannes i. Når der er opstået en klynge, har markedskræfterne tendens til at fremme udviklingen af forsyningskæderne i området. For eksempel er der i Stuttgart udviklet en sund højteknologisk klynge for bildele, som forsyner de lokale bilfabrikanter som Daimler og Porsche. 

Men klynger opstår ikke altid spontant. I de seneste år har fremadrettede offentlige politikker, erhvervsinitiativer eller universiteter og forskningsinstitutter i topklasse været medvirkende årsag til, at der er opstået stærke klynger. Europa-Kommissionen arbejder målrettet på at hjælpe med at styrke eksisterende klynger og fremme dannelsen af klynger i nye industriområder.

Et vigtigt mål er at udvide omfanget af de europæiske klynger og fremme tværnationalt samarbejde. Klynger udvikler sig bedst i miljøer, der er præget af iværksætterånd og forskellige synergier mellem lokale virksomheder. Men i en stærkt konkurrencepræget og globaliseret verden er det også afgørende at være del af globale værdikæder og en konstant innovationsstrøm.

Et godt eksempel på modstandsdygtighed kommer fra Sassuolo, en lille by i det centrale Italien, som i århundreder har været centrum for produktion af klinker. Klinkeklyngen opstod takket være den ler af høj kvalitet, der fandtes rundt om byen. Men gennem århundrederne blev lerdepotet opbrugt. Men takket være innovation og konstant forbedring af de erhvervede færdigheder gennem tiden er Sassuolo og Faenza (som har lagt navn til klinkeindustrien – kendt som "faience" på fransk) i dag stadig et vigtigt referencepunkt for klinkevirksomheder – nu mere som en kilde for ekspertise end for råmaterialer.

Yderligere oplysninger English (en)

Seneste opdatering: 18/07/2014 |  Til toppen