Dette websted blev arkiveret den 18/07/2014
18/07/2014

Sti

Erhvervsliv og iværksætteri

Råstoffer

Råstoffer er vigtige

Råstoffer er grundlaget for vores industri. Ingen producenter kan forblive konkurrencedygtige uden rimelig adgang til de grundlæggende elementer, som deres færdige produkt består af. Europa har været på forkanten af den industrielle revolution og er fortsat en af de største industrielle stormagter. Men vores råstoflagre er begrænsede.  Hvis Europa fortsat skal være konkurrencedygtigt, er det derfor vigtigt at sikre forsyninger af en lang række råstoffer fra tredjelande.

Nikkelbatterier, som er et centralt element i mobiltelefoner, bærbare computere og hybridbiler, har brug for lanthan, én af 17 sjældne jordarter, som Europa har meget lidt af. Medicinsk og optisk udstyr kræver tantal, et metal, som kun findes i Brasilien og Australien. Der er indtil videre 14 stoffer, som vurderes som kritiske, da de er afgørende for EU's industri, men mangler her og er svære at skaffe fra markeder uden for EU.

"Intet land i verden har alle de råstoffer, det har brug for, men Europa er særligt udsat, fordi det er afhængigt af import af mange vigtige råstoffer. Derfor er indgåelse af alliancer og samarbejde med andre lande blevet et vigtigt element i den europæiske råvarestrategi. For at den skal blive en succes, er det afgørende, at Kommissionen og medlemslandene arbejder sammen og bevæger sig i samme retning."

Listen kan blive længere i takt med at råstofmarkederne i stigende grad fordrejes af protektionistiske handelspolitikker som eksport- og importafgifter, prisaftaler og restriktive investeringsregler. EU indgav f.eks. en klage i 2012 til Verdenshandelsorganisationen over Kinas restriktioner for eksport af sjældne jordarter. Den globale efterspørgsel på råstoffer er også stigende, hvilket medfører øgede priser.

På denne baggrund er der behov for et "råstofdiplomati", der bygger på en sammenhængende strategi med vores globale partnere, som anvender handel udvikling og adgang til råstoffer som del af forhandlingspakken. Når vi åbner vores europæiske marked – det største i verden – op for udenlandsk konkurrence, bør vi til gengæld målrettet arbejde på at få adgang til udenlandske ressourcer på rimelige vilkår.

Der går i øjeblikket dialoger om adgang til råstoffer med en lang række partnere som blandt andet Argentina, Grønland, Japan, Kina, Mexico, Rusland og USA. Det er nu vigtigt, at disse dialoger bliver grundlag for endelige aftaler.

Samarbejde med Grønland

Vi ønsker især at intensivere samarbejdet med Grønland til fordel for begge parter og anvende vores fælles infrastrukturer og investeringer eller kapacitetsopbygning i efterforskning og udvinding af råstoffer. På Europa-Kommissionens vegne underskrev jeg en hensigtserklæring om samarbejde på dette område i juni 2012 i Nuuk. Hensigtserklæringen blev desuden underskrevet af EU-kommissær for udvikling og samarbejde Andris Piebalgs og Grønlands landsstyreformand, Kuupik Kleist. I øjeblikket er ca. 58 % af de efterforskningsvirksomheder, der opererer i Grønland, canadiske og australske virksomheder. Andelen af EU-virksomheder i Grønland er kun 15 % (fra Danmark, Tyskland, Tjekkiet og Storbritannien). Selv om tre af de fire efterforskningslicenser er på europæiske hænder, har de europæiske virksomheder et ringe engagement i igangværende efterforskningsaktiviteter og besidder kun få udvindingstilladelser (de fleste ejes af Storbritannien, Tyskland og Danmark).

Adgang til råstoffer: Etablering af et privilegeret forhold til Afrika

Ved det fjerde møde mellem de to kollegier (Europa-Kommissionen og Kommissionen for Den Afrikanske Union) den 8. juni 2010 i Addis Abeba drøftede jeg vigtige aspekter af forholdet mellem de to kontinenter: en bæredygtig politik for forbedring af adgangen til råstoffer og muligheder for at fremme regional integration og infrastruktur, særlig i forbindelse med rumapplikationer.

Hvad angår adgangen til råstoffer, har Kommissionen for Den Afrikanske Union og Europa-Kommissionen aftalt et samarbejde om forvaltning og infrastruktur samt om geologisk viden og færdigheder.

I januar 2012 blev der afholdt en konference på højt plan i Bruxelles om partnerskabet mellem EU og Afrika om råstoffer - hvordan rigdom på mineralressourcer omsættes til reel udvikling for Afrika.

Kommissionen har i sit råstofinitiativ (RMI) forpligtet sig til – i samarbejde med afrikanske lande – at fortsætte med at undersøge muligheden for at bistå med yderligere samarbejde mellem de to kontinenters geologiske undersøgelser og at fremme samarbejde herom i multilaterale fora, såsom UNESCO's program for geovidenskab.

En indledende undersøgelse om emnet forventes påbegyndt i 2013. Formålet er at etablere fælles projekter til at forbedre kendskabet til afrikanske lagre, oprette et netværk for uddannelse til støtte for de afrikanske undersøgelser og udveksle og digitalisere oplysninger.

Europæiske geologiske undersøgelser spiller en afgørende rolle i denne proces.

Forøgelse af Europas egen råstofproduktion

Det er også afgørende, at forbedre europæiske mineprojekters bæredygtighed. Det er vigtigt at forbedre Europas retlige rammer for råstoffer for at sikre en stabil og konkurrencedygtig forsyning af råstoffer fra europæiske kilder. Eftersom vores ressourcer er begrænsede, bør vi desuden få mest muligt ud af vores teknologiske muligheder og på samme tid bevare vores mineindustris bæredigtighed.

Det vurderes, at Europas uudnyttede mineralske ressourcer på 500-1 000 meters dybde har en værdi af omkring 100 milliarder euro. Derfor har Europa-Kommissionen oprettet et europæisk innovationspartnerskab om råstoffer, som skal øge Europas egen produktion. Partnerskabet samler kapital- og menneskeressourcer, medlemslande, virksomheder og forskere i fælles innovationsbestræbelser til støtte for efterforskning, udvinding og forædling af råstoffer. Nye teknologier vil hjælpe til med at udvinde dybereliggende forekomster i fjernere egne og under hårdere betingelser. Der er også behov for udvikling af erstatninger for kritiske råstoffer og forbedring af genanvendelsen af de 17 kilo affald fra elektrisk og elektronisk udstyr, som hver EU-borger i dag producerer årligt.

Yderligere oplysninger

Seneste opdatering: 18/07/2014 |  Til toppen