Acest site a fost arhivat la data de 18/07/2014
18/07/2014

Cale de navigare

Industrie şi antreprenoriat

Materiile prime

Materiile prime, o necesitate

Materiile prime constituie baza industriei. Producătorii nu pot rămâne competitivi dacă nu li se garantează un acces echitabil acestea. Europa s-a aflat în avangarda revoluției industriale și rămâne o putere industrială majoră, însă solul său adăposteşte doar un număr limitat de zăcăminte de materii prime. Prin urmare, pentru a menține competitivitatea industrială a Europei, este necesar să fie asigurată aprovizionarea cu o gamă largă de materii prime provenind din țările terțe.

Pentru fabricarea bateriilor cu nichel, o componentă esențială a telefoanelor mobile, a laptopurilor și a vehiculelor hibrid, este nevoie de lantan, unul din cele 17 pământuri rare de care Europa dispune în cantitate foarte redusă. Dispozitivele medicale și echipamentele optice conţin tantal, un metal care se găseşte numai în Brazilia și în Australia. Până în prezent, 14 materiale sunt considerate de importanță critică, fiind esențiale pentru industria UE. Însă ele nu sunt prezente în solul european și sunt greu de găsit pe piețele externe.

„Deși nicio țară din lume nu dispune de toate materiile prime de care are nevoie, Europa este deosebit de vulnerabilă, deoarece depinde de importurile multor materii prime importante. Acesta este motivul pentru care crearea de alianțe și cooperarea cu alte țări a devenit un element-cheie al strategiei europene privind materiile prime. În acest sens, Comisia și statele membre trebuie să acționeze împreună și să meargă în aceeași direcție.”

Şi exemplele pot continua, întrucât piețele materiilor prime sunt din ce în ce mai distorsionate de politicile comerciale protecționiste, cum ar fi taxele de export, taxele la import, fixarea prețurilor și normele restrictive privind investițiile. De exemplu, în 2012, UE a depus o plângere la Organizația Mondială a Comerțului împotriva Chinei față de restricțiile aplicate la exportul de pământuri rare. Cererea globală de materii prime este, de asemenea, în creștere, ceea ce a dus la o creștere a prețurilor.

În acest context, în relaţia cu partenerii noşti mondiali, trebuie să recurgem la o  „diplomație a materiilor prime”, bazată pe o strategie globală care utilizează comerțul, dezvoltarea și accesul la materiile prime ca instrumente de negociere. Dacă ne deschidem piața, cea mai mare din lume, concurenței străine, ar trebui ca în schimb să urmărim cu fermitate obiectivul de a avea acces la resurse externe în condiții echitabile.

În prezent, sunt în curs dialoguri privind accesul la materii prime cu diverşi parteneri, printre care Argentina, China, Groenlanda, Japonia, Mexic, Rusia și Statele Unite ale Americii. Este important ca aceste dialoguri să devină o bază pentru acordurile definitive.

Cooperarea cu Groenlanda

Dorim în mod special să intensificăm cooperarea cu Groenlanda, în avantajul ambelor părți, utilizând infrastructuri și investiții comune sau consolidarea capacităților în domeniul prospectării și al exploatării materiilor prime. În numele Comisiei Europene, am semnat o scrisoare de intenție privind cooperarea în acest domeniu, în iunie 2012, la Nuuk. Cosemnatarii mei au fost comisarul UE pentru cooperarea pentru dezvoltare, Andris Piebalgs și prim-ministrul Groenlandei, Kuupik Kleist. În prezent, aproximativ 58 % din societățile de explorare din Groenlanda sunt originare din Canada sau Australia. Cota de exploatare a întreprinderilor europene este de numai 15 % (Danemarca, Germania, Republica Cehă și Regatul Unit). Deși societățile europene dețin trei din cele patru licențe de exploatare din Groenlanda, întreprinderile europene sunt subreprezentate în activitățile de explorare în curs și dețin doar câteva licențe de explorare (în principal, Regatul Unit, Germania și Danemarca).

Accesul la materii prime:stabilirea unei relații preferențiale cu Africa

Cu ocazia celei de-a patra întâlniri UA-UE la nivel de colegiu, la 8 iunie 2010, la Addis Abeba, am discutat aspecte importante în relația dintre cele două continente: o politică durabilă pentru a îmbunătăți accesul la materii prime și posibilitățile de promovare a integrării regionale și a infrastructurii, în special în ceea ce privește aplicațiile spațiale.

În privința accesului la materii prime, Comisia Uniunii Africane și Comisia Europeană au convenit să lucreze împreună în materie de guvernanță, infrastructură și cunoștințe și competențe în domeniul geologiei.

În ianuarie 2012, a avut loc la Bruxelles o conferință la nivel înalt pentru parteneriatul UE-Africa privind materiile prime pe tema transformării resurselor minerale în soluţii reale de dezvoltare a Africii.

În Inițiativa sa privind materiile prime (IMP), Comisia s-a angajat să continue să evalueze, împreună cu țările africane, fezabilitatea asistării în continuare a cooperării dintre studiile geologice ale celor două continente și să promoveze o cooperare în domeniu în cadrul forumurilor multilaterale, precum programul UNESCO în domeniul geoștiințelor.

În 2013, este prevăzut un studiu de definire a domeniului de aplicare pe această temă. Scopul său este de a stabili proiecte comune, menite să îmbunătățească cunoștințele cu privire la zăcămintele din Africa, să creeze o rețea care să asigure formarea pentru realizarea de studii în Africa, să faciliteze schimburile de date și digitalizarea lor.

Studiile geologice europene au un rol esențial în acest proces.

Creșterea producției europene de materii prime

De asemenea, este important să se amelioreze sustenabilitatea proiectelor miniere în Europa. Este necesară îmbunătățirea cadrului european de reglementare privind materiile prime, pentru a garanta o aprovizionare stabilă și competitivă cu materii prime din UE. În plus, deoarece resursele de care dispunem sunt limitate, trebuie să utilizăm cât mai mult oportunitățile noastre tehnologice şi, în același timp, să menţinem viabilitatea industriei noastre miniere.

S-a estimat că valoarea resurselor minerale europene neexploatate aflate la o adâncime de 500-1 000 de metri este de aproximativ 100 de miliarde de euro. Din acest motiv, Comisia a instituit un parteneriat european pentru inovare privind materiile prime, pentru a crește producția europeană proprie. Acesta reuneşte capitalul și resursele umane, statele membre, întreprinderile și cercetătorii în eforturi comune de inovare, în vederea exploatării, extragerii și prelucrării materiilor prime. Noile tehnologii vor facilita extracţiile la o mai mare adâncime, în zone mai îndepărtate și în condiții mai dificile. De asemenea, este necesar să se ia măsuri în vederea dezvoltării unor înlocuitori pentru materiile prime critice și să se îmbunătățească reciclarea a 17 kg de deșeuri de echipamente electrice și electronice, pe care fiecare cetățean al UE le generează anual în prezent.

Pentru informații suplimentare

Ultima actualizare: 18/07/2014 |  Începutul paginii