Deze website is gearchiveerd sinds 18/07/2014
18/07/2014

Kruimelpad

Industrie en ondernemerschap

Innovatie

Innovatie is de zuurstof voor het bedrijfsleven

Innovatie is de zuurstof voor het bedrijfsleven. Bedrijven die niet innoveren en de technologische ontwikkeling niet volgen, verliezen marktaandeel en zullen uiteindelijk het onderspit delven. Zonder die zuurstof kunnen ze niet ademen.

Innovatie betekent investeren. De industrie heeft hierbij altijd een belangrijk rol gespeeld. Zo'n 80% van alle particuliere investeringen in onderzoek en ontwikkeling in de EU komt van de maakindustrie. Maar het is nog niet genoeg.

In tal van sectoren is het Europese onderzoek toonaangevend, met talrijke octrooiaanvragen tot gevolg, maar vaak lukt het niet om die wetenschappelijke voorsprong om te zetten in commerciële winst. Een goed voorbeeld hiervan zijn lithiumbatterijen: Europese bedrijven bezitten meer dan 30% van de octrooien, maar de batterijen worden nergens in de EU geproduceerd.

"Investeren in innovatie is van vitaal belang voor het behoud van ons concurrentievermogen op de wereldmarkt en voor het herstel van de groei in Europa. In onze nieuwe strategie voor het industriebeleid streven we naar een verhoging van de bijdrage van de industrie aan het bbp tot 20%. Zonder innovatie zullen wij dat doel niet bereiken. Alleen al daarom is het steeds belangrijker en dringender dat we het beleid op Europees niveau coördineren."

Bovendien wordt niet overal in de EU even sterk geïnnoveerd. Vooral het meest recente scorebord voor innovatie van de Europese Commissie schetst een zorgwekkend beeld van de groeiende kloof tussen de meest innovatieve landen en de rest.

De EU-landen zouden hun innovatieve activiteiten moeten bundelen en coördineren. De Commissie heeft daarvoor al plannen gepresenteerd. Ze pleit voor een echte Innovatie-Unie en een gezamenlijke strategie voor investeringen in specifieke sectoren. Dat is weer goed voor de innovatie in de hele EU-economie.

Het Europees industriebeleid heeft zes prioriteiten in verband met investeringen in innovatie, zoals meer kredietverlening, ondernemerschap, stimulering van de vraag naar innovatie en niet-technologische innovatie.

Prioriteit krijgen ook zogenaamde "Key Enabling Technologies" (KET's), zoals micro- en nano-electronica, geavanceerde materialen, industriële biotechnologie, fotonica, nanotechnologie en geavanceerde productiesystemen. De wereldmarkt voor KET’s zal tot 2015 naar verwachting met meer dan 50% groeien van 646 miljard euro tot meer dan 1 biljoen, zo’n 8% van het bbp van de EU.

Deze nieuwe technologieën zullen een technische revolutie teweegbrengen (bv. door intelligente materialen), de productie van goederen volledig veranderen (bv. door 3D-printing) en traditionele markten een volledig nieuwe grondslag geven, met bijvoorbeeld slimme netwerken, schone voertuigen en biokunststoffen. We zijn niet alleen geïnteresseerd in hightechindustrieën, we stimuleren ook innovatie in het Europees gemiddeld en laagtechnologisch MKB.

Innovatieve producten ontstaan niet zomaar. Ze zijn meestal het resultaat van decennialange kleine verbeteringen in bestaande technologieën. Europa zit op een technologische goudmijn als een van de meest geavanceerde technologieregio’s ter wereld. Gezien onze technologische rijkdom kan een kleine extra inspanning enorme resultaten opleveren.

Meer informatie Deutsch (de) English (en) français (fr)

Laatste bijwerking: 18/07/2014 |  Naar boven