Deze website is gearchiveerd sinds 18/07/2014
18/07/2014

Kruimelpad

Industrie en ondernemerschap

Bouwsector

Energie-efficiënt bouwen helpt de groei te herstellen

Europa’s groene revolutie begint bij stenen en cement. Het klinkt misschien paradoxaal, maar de Europese strijd tegen klimaatverandering heeft enkel kans van slagen als er ook serieus werk wordt gemaakt van renovatie van bestaande gebouwen en van energie-efficiënt bouwen.

Bedrijfspanden, openbare gebouwen en woningen nemen zo'n 40% van het totale energieverbruik in de EU voor rekening. Door gebouwen energie-efficiënter te maken, kan tegen 2020 zo'n 12% worden bespaard op energie en op langere termijn zelfs nog veel meer.

De bouw speelt ook een belangrijke rol bij de vernieuwing van Europese steden, die moeten worden omgevormd tot "slimme steden". Helaas zijn energiezuinige gebouwen met een hoog CO2- en energiebesparingspotentieel nog steeds niet erg gangbaar, ondanks hun voordelen voor de portemonnee en het milieu.

"De resultaten van de bouwnijverheid hebben grote invloed op de gehele economie. Het concurrentievermogen van bouwbedrijven is daarom van grote betekenis voor de groei en de werkgelegenheid in het algemeen, maar ook voor de duurzaamheid van de sector zelf."

De Europese Commissie helpt de bouwsector om ambitieuze doelstellingen voor energie-efficiëntie te bereiken. Er is een uitgebreid actieplan van de Commissie van start gegaan voor de periode tot en met 2020.

Een heropleving van de sector heeft grote voordelen voor het milieu en voor de Europese economie. De bouw zorgt voor bijna 10% van het bbp van de EU en biedt werk aan 20 miljoen mensen, vooral in micro-ondernemingen en kleine bedrijven.

Maar het is ook een van de sectoren die het hardst getroffen is door de financiële en economische crisis: het aantal opdrachten in de bouw en de infrastructuur is tussen 2008 en 2012 met 16% gedaald.

Om deze gevaarlijke trend, die schadelijk is voor de hele Europese economie, om te buigen, heeft de Commissie voorgesteld om de jaarlijkse doelstelling voor de renovatie van gebouwen van de centrale overheid te verdubbelen tot 3%. Bovendien adviseert zij om jaarlijks 2% van de totale gebouwenvoorraad te renoveren.

Dat vergt een aanzienlijke inspanning van de nationale autoriteiten en aanzienlijke investeringen van de publieke en de private sector. Voor landen met een overheidstekort onder het EU-plafond zijn de begrotingsdoelstellingen tijdelijk versoepeld. De middelen die daardoor beschikbaar komen, moeten in groeibevorderende sectoren, zoals de bouw, worden gestoken.

De Commissie maakt het Europese bouwbedrijven makkelijker om buiten de EU aan de slag te gaan, doordat zij daar dankzij wederzijdse afspraken met onze belangrijkste handels- en investeringspartners makkelijker toegang krijgen tot overheidsopdrachten.

Bouwsector: Interne markt maakt het bedrijven gemakkelijk Deutsch (de) English (en) français (fr) italiano (it)

Meer informatie

Laatste bijwerking: 18/07/2014 |  Naar boven