Deze website is gearchiveerd sinds 18/07/2014
18/07/2014

Kruimelpad

Industrie en ondernemerschap

Groene groei

Een groene economie zorgt voor duurzame groei en nieuwe banen

Meer dan ooit is Europa op zoek naar nieuwe bronnen van groei. Met een wereldbevolking die elk jaar met meer dan 70 miljoen mensen groeit, nemen de consumptie van goederen en de vraag naar energie en grondstoffen exponentieel toe. Omschakelen op een duurzame, zuinige en koolstofarme economie is onvermijdelijk. We moeten zorgen voor een samenhangend beleid op het gebied van industrie, klimaat, energie, milieu enz., en voor een goed innovatie- en investeringsklimaat.

De mogelijkheden van die omschakeling voor het bedrijfsleven moeten maximaal worden benut. De wereldmarkt voor milieuvriendelijke producten en diensten vormt een buitenkans voor Europese bedrijven: de omvang wordt nu al geraamd op circa 1000 miljard euro per jaar en zal vóór 2020 waarschijnlijk nog verdubbelen of verdrievoudigen. In een wereld waarin de hulpbronnen steeds schaarser worden, is het duidelijk dat bedrijven en landen die daar zuinig mee omspringen, een streepje voor hebben als het om concurrentie gaat. Het is bemoedigend dat economische groei in Europa niet meer noodzakelijk tot milieuschade leidt en dat de situatie op dit punt nog steeds verbetert. Schattingen van de besparingen en opbrengsten die haalbaar zijn met zuinig produceren lopen in de biljoenen euro's.

"Er kan nog veel worden gedaan om de wijze van consumeren en produceren in Europa duurzamer te maken. Dat kan zonder extra kosten voor het Europese bedrijfsleven en de consument, en biedt zelfs voordelen, enerzijds door energie en grondstoffen uit te sparen en anderzijds door de kansen van de "groene economie" te benutten."

Om een fatsoenlijk bestaan en een schone omgeving te garanderen, hebben we economisch succesvolle bedrijven nodig die betere producten, processen en systemen ontwikkelen. Met zijn toonaangevende milieutechnologieën en -diensten heeft Europa al ongeveer een derde van de wereldmarkt veroverd. Onze milieusector, actief op het gebied van verontreinigingsbeheer en -controle, inzameling en behandeling, duurzame energie en recycling, biedt werk aan meer dan drie miljoen mensen in Europa.

We moeten aan de slag op twee gebieden: efficiëntie (procesoptimalisatie) en levenscyclus. Dat houdt in dat we moeten overstappen op een geïntegreerd industrieel systeem dat de mogelijkheden van suboptimaal benutte hulpbronnen, zoals materialen, energie, water, capaciteit, expertise, activa, enz., voor het bedrijfsleven uitbuit. Er valt nog veel te winnen door innovatie op het gebied van procesefficiëntie, productontwerp en optimalisatie van de waardeketen.

Efficiëntere productieprocessen helpen om duurzame oplossingen te ontwikkelen die minder fossiele brandstoffen en minder grondstoffen vergen, maar ook minder afval produceren.

Er kruipt een enorme hoeveelheid materiaal en energie in industriële producten. Vraag en aanbod stimuleren van producten waarvoor minder energie en grondstoffen nodig zijn, is dus zowel vanuit zakelijk als vanuit milieuoogpunt zinvol. De EU-richtlijn inzake ecologisch ontwerp kan een besparing van 90 miljard euro per jaar opleveren en voor één miljoen nieuwe banen zorgen. Hoewel energie in dit verband nog steeds de belangrijkste hulpbron is, kijkt de richtlijn naar de totale milieuaspecten gedurende de hele levenscyclus van een product.

Eindproducten zijn vaak het werk van verschillende bedrijven en subcontractanten. Dat betekent dat tegenstrijdige eisen soms voor veel afval zorgen. Er bestaat dan ook nog veel ruimte voor optimalisatie door verschillende bedrijven in de waardeketen beter met elkaar te laten samenwerken.

Groene groei en de ontwikkeling van energiezuinige producten bieden het EU-bedrijfsleven wereldwijd nieuwe mogelijkheden. Mijn handelsmissie voor "groene groei” naar China van 2013 heeft duidelijk gemaakt dat Chinese bedrijven staan te springen om de expertise van het EU-bedrijfsleven op het gebied van milieuvriendelijke producten en diensten.

De Europese Commissie houdt momenteel een openbare raadpleging over de meest doeltreffende ondersteuningsmaatregelen voor kleine en middelgrote ondernemingen om hen te helpen efficiënter om te gaan met hulpbronnen.

Meer informatie Deutsch (de) English (en) français (fr)

Laatste bijwerking: 18/07/2014 |  Naar boven