Ο δικτυακός τόπος αρχειοθετήθηκε στις 18/07/2014
18/07/2014

Διαδρομή πλοήγησης

Βιομηχανία και επιχειρηματικότητα

Πράσινη ανάπτυξη

Ευκαιρίες για βιώσιμη ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η Ευρώπη έχει ανάγκη από νέες πηγές ανάπτυξης. Με τον παγκόσμιο πληθυσμό να αυξάνεται κατά 70 εκατομμύρια άτομα και πλέον ετησίως, η κατανάλωση αγαθών και η ζήτηση ενέργειας και πρώτων υλών αυξάνονται κάθε χρόνο με γεωμετρική πρόοδο. Η μετάβαση σε μια πιο βιώσιμη και αποδοτική ως προς τη χρήση πόρων οικονομία με χαμηλές ανθρακούχες εκπομπές είναι συνεπώς αναγκαία. Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι οι βιομηχανικές, κλιματικές, ενεργειακές, περιβαλλοντικές και άλλες σχετικές πολιτικές είναι συνεκτικές και δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για καινοτομία και επενδύσεις.

Είναι αναγκαίο να αξιοποιήσουμε πλήρως τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που θα δημιουργηθούν κατά τη μετάβαση σε μια βιώσιμη οικονομία. Η παγκόσμια αγορά για την περιβαλλοντική προστασία αντιπροσωπεύει επίσης μια μεγάλη ευκαιρία για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Σήμερα, η παγκόσμια αγορά περιβαλλοντικών προϊόντων και υπηρεσιών εκτιμάται σε 1.000 δισ. ευρώ περίπου ετησίως, και αναμένεται να διπλασιαστεί ή και να τριπλασιαστεί έως το 2020. Σε έναν κόσμο με όλο και λιγότερους διαθέσιμους πόρους, είναι σαφές ότι η αποδοτική χρήση των πόρων μπορεί να προσδώσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα τόσο σε επιχειρήσεις όσο και σε χώρες. Είναι ενθαρρυντικό ότι στην Ευρώπη έχει ήδη επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό και συνεχίζεται η αποσύνδεση της οικονομικής ανάπτυξης από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Οι εκτιμήσεις για την πιθανή εξοικονόμηση πόρων παγκοσμίως και τα οφέλη από την αξιοποίηση του παραγωγικού δυναμικού των πόρων ανέρχονται σε τρισεκατομμύρια ευρώ.

«Πολλά μπορούν να γίνουν ακόμη για να γίνει πιο βιώσιμος ο τρόπος που καταναλώνουμε και παράγουμε στην Ευρώπη. Αυτό μπορεί να γίνει χωρίς πρόσθετο κόστος για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και τους καταναλωτές και μπορεί να αποφέρει οφέλη, είτε με την εξοικονόμηση ενέργειας και φυσικών πόρων είτε με την αξιοποίηση νέων ευκαιριών που προσφέρει η «πράσινη» οικονομία.»

Για να διατηρήσουμε μια αξιοπρεπή διαβίωση σε καθαρό περιβάλλον, χρειαζόμαστε οικονομικά επιτυχημένες επιχειρήσεις που αναπτύσσουν βελτιωμένα προϊόντα, διαδικασίες και συστήματα. Η Ευρώπη διαθέτει ήδη μερικές περιβαλλοντικές τεχνολογίες και υπηρεσίες που βρίσκονται στην παγκόσμια πρωτοπορία και κατέχει το ένα τρίτο περίπου της παγκόσμιας αγοράς. Οι κυριότερες ευρωπαϊκές περιβαλλοντικές βιομηχανίες, που δραστηριοποιούνται στους τομείς της διαχείρισης και του ελέγχου της ρύπανσης, της συλλογής και επεξεργασίας αποβλήτων, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ανακύκλωσης, απασχολούν περισσότερα από 3 εκατομμύρια άτομα στην Ευρώπη.

Είναι αναγκαίο να αναπτύξουμε δράση σε δύο βασικούς τομείς: αποδοτικότητα (βελτιστοποίηση διαδικασιών) και κυκλικότητα. Συγκεκριμένα χρειαζόμαστε ένα ολοκληρωμένο βιομηχανικό σύστημα που θα εντοπίζει επιχειρηματικές ευκαιρίες για την αξιοποίηση υποχρησιμοποιούμενων πόρων, όπως υλικών, ενέργειας, νερού, παραγωγικού δυναμικού, εμπειρογνωσίας, προϊόντων, κλπ. Η χρήση καινοτομίας για τη μεγαλύτερη αποδοτικότητα της παραγωγικής διαδικασίας, τον καλύτερο σχεδιασμό προϊόντων και την βελτιστοποίηση της αλυσίδας προστιθέμενης αξίας μπορεί να αποφέρει σημαντικά οφέλη.

Η αποδοτικότητα της παραγωγικής διαδικασίας μπορεί να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμες λύσεις για μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων και άλλων πόρων στη βιομηχανική παραγωγή και εξάλειψη σε μεγάλο βαθμό των βιομηχανικών αποβλήτων.

Όλα τα προϊόντα αποτελούνται από πληθώρα υλικών και ενέργεια. Η ενθάρρυνση της προσφοράς και ζήτησης αποδοτικότερων ως προς τους πόρους προϊόντων είναι σκόπιμη τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για το περιβάλλον. Η οδηγία για τον οικολογικό σχεδιασμό μπορεί να οδηγήσει σε εξοικονόμηση πόρων που μπορεί να φθάσει τα 90 δισ. ευρώ ετησίως και στη δημιουργία 1 εκατομμυρίου θέσεων εργασίας. Παρόλο που η ενέργεια αποτελεί μέχρι σήμερα τον βασικό στοχευόμενο πόρο, η οδηγία εξετάζει όλες τις περιβαλλοντικές πτυχές και υιοθετεί μια προοπτική κύκλου ζωής.

Στην παραγωγή των τελικών προϊόντων υπεισέρχονται συχνά διάφορες επιχειρήσεις και υπεργολάβοι με αποτέλεσμα σημαντικές σπατάλες εξαιτίας ασύμβατων προδιαγραφών. Υπάρχει, επομένως, σημαντικές δυνατότητες βελτιστοποίησης της αλυσίδας προστιθέμενης αξίας, στο πλαίσιο της οποίας βιομηχανίες ή επιχειρήσεις αναζητούν συνέργειες για διευκόλυνση της συνεργασίας τους.

Χάρη στην πράσινη ανάπτυξη και την παραγωγή αποδοτικών ως προς τη χρήση πόρων προϊόντων, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έχουν την ευκαιρία να δραστηριοποιηθούν σε παγκόσμιο επίπεδο. Η «αποστολή για την πράσινη ανάπτυξη» που πραγματοποίησα στην Κίνα το 2013, έδειξε πώς κινεζικές επιχειρήσεις αναζητούν συνεργασία με ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που διαθέτουν εμπειρογνωσία σε φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα και υπηρεσίες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγκεντρώνει τις απόψεις των ενδιαφερόμενων μερών στο πλαίσιο δημόσιας διαβούλευσης που διεξάγεται αυτή τη στιγμή σχετικά με τα αποτελεσματικότερα μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ), ώστε να καταστούν αυτές αποδοτικότερες ως προς τη χρήση πόρων.

Περισσότερα Deutsch (de) English (en) français (fr)

Τελευταία ενημέρωση: 18/07/2014 |  Αρχή σελίδας