Ο δικτυακός τόπος αρχειοθετήθηκε στις 18/07/2014
18/07/2014

Διαδρομή πλοήγησης

Βιομηχανία και επιχειρηματικότητα

επαναβιομηχάνιση

Η Ευρώπη στην πρώτη γραμμή της Νέας Βιομηχανικής Επανάστασης

Περισσότερη βιομηχανία σημαίνει περισσότερες νέες θέσεις εργασίας. Σε μια περίοδο που η ανεργία στην Ευρώπη έχει φθάσει σε πρωτοφανή επίπεδα, οφείλουμε να βάλουμε ξανά τη βιομηχανία στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών πολιτικών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί τη σταδιακή επαναβιομηχάνιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα, στόχος της είναι να αυξηθεί το ποσοστό του ΑΕΠ της ΕΕ που αντιστοιχεί στη βιομηχανία, από 16% που είναι σήμερα στο 20% το 2020.

Μια νέα βιομηχανική επανάσταση βρίσκεται σε εξέλιξη και αλλάζει τον τρόπο οργάνωσης της αλυσίδας παραγωγής και συναρμολόγησης των βιομηχανικών προϊόντων. Ένα νέο μοντέλο, υπερ-εξατομικευμένων βιομηχανικών προϊόντων, κάνει την εμφάνισή του, καθώς οι καταναλωτές ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για προϊόντα πρωτότυπου σχεδιασμού. Για να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις, η ευρωπαϊκή βιομηχανία πρέπει να καινοτομεί, να προστατεύει τις προηγμένες τεχνολογίες που διαθέτει, και να «αφουγκράζεται» τις ανάγκες των πελατών της. Όλα αυτά καθιστούν παρωχημένη και αναποτελεσματική τη μεταφορά της παραγωγής σε μακρινές χώρες, όπου το κόστος παραγωγής μπορεί να είναι χαμηλό, αλλά η τεχνολογία είναι χαμηλότερης έντασης.

«Η βιομηχανία έχει κομβική σημασία για την Ευρώπη. Είναι απολύτως απαραίτητη για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στο παρόν και το μέλλον. Η Ευρώπη έχει ανάγκη τη βιομηχανία και η βιομηχανία έχει ανάγκη την Ευρώπη. Δεν μπορούμε να εξακολουθήσουμε να αφήνουμε τη βιομηχανία μας να φεύγει από την Ευρώπη. Οι αριθμοί το λένε καθαρά: η ευρωπαϊκή βιομηχανία μπορεί να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη και την απασχόληση. Αυτός είναι ο λόγος που εκδώσαμε μια λεπτομερή στρατηγική για την επαναβιομηχάνιση της Ευρώπης.»

Το μέλλον δεν διαφέρει και τόσο από το ένδοξο παρελθόν μας, όταν η Ευρώπη ήταν ο πρωτεργάτης της πρώτης βιομηχανικής επανάστασης. Παρά τη συνεχιζόμενη αναδιάρθρωση ορισμένων τομέων, οι βιομηχανίες επιστρέφουν στην Ευρώπη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να στηρίξει τη διαδικασία αυτή με κάθε δυνατό μέσο. Εκπονήθηκε μια νέα στρατηγική που διευκολύνει την πρόσβαση στη χρηματοδότηση, εστιάζει στην καινοτομία και την εκπαίδευση, και απομακρύνει τα εναπομείναντα εμπόδια στην εσωτερική αγορά, τα οποία δεν επιτρέπουν στους κατασκευαστές μας, ιδίως τους μικρότερους, να επεκτείνουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες εκτός ΕΕ.

Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην προώθηση νέων ιδεών και στη γρήγορη υλοποίησή τους στην αγορά. Η βιομηχανία είναι καθοριστική για την καινοτομία: το 80% των ιδιωτικών επενδύσεων στην έρευνα και ανάπτυξη στην Ευρώπη προέρχεται από τη βιομηχανία. Αλλά και η καινοτομία έχει ζωτική σημασία για τη βιομηχανία: χάρη σ΄ αυτήν, η βιομηχανία παραμένει ανταγωνιστική. Γι' αυτό, η ευρωπαϊκή στρατηγική προβλέπει νέες χρηματοδοτήσεις για καινοτόμους κλάδους, όπως τα βιοπροϊόντα και τα έξυπνα δίκτυα, που μπορούν να βοηθήσουν την ευρωπαϊκή βιομηχανία να κάνει καινοτόμα άλματα, με ευρύτερα οφέλη για ένα μεγάλο φάσμα διασυνδεόμενων κλάδων.

Παράλληλα, η νέα στρατηγική επιδιώκει να συνδέσει την έρευνα με τον κόσμο των επιχειρήσεων. Στόχος της είναι να αξιοποιηθούν πλήρως οι πιο έξυπνες ιδέες των φοιτητών και των ερευνητών μας. Πολλοί είναι οι τομείς όπου οι περισσότερες αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας προέρχονται από την Ευρώπη, αλλά αυτό δεν μετατρέπεται πάντα σε οικονομικό πλεονέκτημα. Τα φωτοβολταϊκά είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Οι Ευρωπαίοι ερευνητές καταθέτουν το ένα τρίτο των αιτήσεων για διπλώματα ευρεσιτεχνίας παγκοσμίως, αλλά μόνον το 13% της παραγωγής βρίσκεται στην Ευρώπη. Πρέπει να βάλουμε τέλος στις ανισορροπίες αυτές.

Η επιστροφή της βιομηχανίας στην Ευρώπη θα είναι ευεργετική και για το περιβάλλον, διότι περισσότερες γραμμές παραγωγής θα υπόκεινται στους αυστηρούς κανόνες της ΕΕ για μείωση της εκπομπής αερίων θερμοκηπίου. Η εξωχώρια ανάθεση δίνει συχνά τη δυνατότητα στις εταιρείες να επωφεληθούν από νομοθεσίες που είναι λιγότερο φιλικές προς το περιβάλλον. Μπορεί το βραχυπρόθεσμο οικονομικό κόστος για τις επιχειρήσεις να είναι μικρότερο, αλλά θα είναι μεγαλύτερες οι μακροπρόθεσμες συνέπειες για το περιβάλλον. Η Ευρώπη αντιτίθεται σ’ αυτήν την αθέμιτη πρακτική και ζητά την επιστροφή μιας ενεργειακά αποδοτικής και «καθαρής» βιομηχανίας.

Περισσότερες πληροφορίες English (en)

Τελευταία ενημέρωση: 18/07/2014 |  Αρχή σελίδας